
Szybki chleb pszenno-żytni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. Dzięki razowemu zakwasowi żytniemu chleb smakuje bardziej jak taki mieszany chleb pszenno żytni (pomimo znacznej przewagi jasnej mąki pszennej w przepisie). Polecam zapracowanym ;)
Składniki
- 100 g aktywnego żytniego razowego zakwasu
- 550 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (ok. 4 g) lub 8-10 g drożdży świeżych*
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
- 50 g słonecznika
- 400 g letniej wody
*Drożdże można w ogóle pominąć (jeśli zakwas jest w miarę dojrzały), jednak czas wyrastania ciasta znacznie się wtedy wydłuży. Jeśli użyjemy świeżych drożdży – należy je najpierw rozpuścić z odrobiną wody (np. z 2 łyżkami) i dopiero wtedy dodać do reszty składników.
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać (ręcznie ok. 5 minut, mikserem z hakiem chlebowym – ok. 3 minut). Ciasto powinno być dokładnie wyrobione, ale nie ma konieczności zbyt długiego mieszania, zagniatania, rozciągania. Pod koniec wyrabiania ciasto będzie gęste i mocno lepkie, ale takie właśnie ma być. Konsystencja jak na zdjęciu poniżej.
ciasto po wyrobieniu
Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę (wierzch chleba można posypać mąką lub dowolnymi ziarnami). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny. Jeśli pominiemy drożdże, czas wyrastania znacznie się wydłuży np. do 6 -7 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.
Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut (już bez formy), by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Galeria
Chlebuś pychotka !!!!!!! Jak zmienią się proporcje soli i wody, gdy chciałabym upiec ten chleb bez ziaren. Mąż na ten chlebek z ziarnami kręci nosem.
Robię ten chleb codziennie już od 2miesiecy (tak nam posmakował) ale mam mały problem.. wszystko jest super jeśli dodaje drożdży a za każdym razem gdy próbuje zrobić na samym zakwasie to rośnie ale mało i strasznie wolno :( Zakwas wydaje się ok ..pięknie rośnie i bombluje to czemu nie chce rosnąć ??
piekę ten chlebek już trzeci raz i za każdym razem inaczej rośnie. Ale to nic, i tak jest super.
Upiekłam ten chlebek jako pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Miałam problem z wyrzucaniem połowy zakwasu przed dokarmianiem, więc po 2 dniach nie wyrzuciłam, tylko podzieliłam to na 2porcje. potem kolejne wyrzucanie? O nie! odłożyłam na bok. i dokarmiłam. miałam już 4 zakwasy. 4 dniowe. z połowy postanowiłam upiec ten chlebek. Ryzyko było, ale się udało. zakwasu było więcej ok. 200g, ale nie było drożdży. wyszedł rewelacyjny. Pozdrawiam :) świetna strona, będę piekła dalsze chlebki , bo już mam 2 dojrzałe zakwasiki.
Szybki chleb, akurat!
Po 2 godzinach nawet nie ruszył.
Zrobiony :) Wyłącznie na zakwasie. Pierwsza kromka moja. ;)
Jest zakwas… fajnie. Po co więc drożdże ???
witam :) chlebek smakowo ok, zrobiłam jeden cały z maki pzenne a drugi pomiesząłam oszenna z zytnią. w obu chlebkach wyszła struktura duzych babelków i nie wiem dalcxego i w sumie wole jak jednak mneijsze sa ;p nie wiem dlaczego tak
Można pominąć dodatki? Sezam, słoneczki? Trzeba dodać wtedy więcej mąki?
Można po prostu pominąć.
Pyszny chleb, dzisiaj upieczony, dziekuje za strone I przepisy, pozdrawiam.