
Szybki chleb pszenno-żytni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. Dzięki razowemu zakwasowi żytniemu chleb smakuje bardziej jak taki mieszany chleb pszenno żytni (pomimo znacznej przewagi jasnej mąki pszennej w przepisie). Polecam zapracowanym ;)
Składniki
- 100 g aktywnego żytniego razowego zakwasu
- 550 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (ok. 4 g) lub 8-10 g drożdży świeżych*
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
- 50 g słonecznika
- 400 g letniej wody
*Drożdże można w ogóle pominąć (jeśli zakwas jest w miarę dojrzały), jednak czas wyrastania ciasta znacznie się wtedy wydłuży. Jeśli użyjemy świeżych drożdży – należy je najpierw rozpuścić z odrobiną wody (np. z 2 łyżkami) i dopiero wtedy dodać do reszty składników.
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać (ręcznie ok. 5 minut, mikserem z hakiem chlebowym – ok. 3 minut). Ciasto powinno być dokładnie wyrobione, ale nie ma konieczności zbyt długiego mieszania, zagniatania, rozciągania. Pod koniec wyrabiania ciasto będzie gęste i mocno lepkie, ale takie właśnie ma być. Konsystencja jak na zdjęciu poniżej.
ciasto po wyrobieniu
Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę (wierzch chleba można posypać mąką lub dowolnymi ziarnami). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny. Jeśli pominiemy drożdże, czas wyrastania znacznie się wydłuży np. do 6 -7 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.
Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut (już bez formy), by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Galeria
kolejny udany chleb z tej strony. bardzo polecam. Smaczniutki!
Dziękuję za przepisy!
Ja zawsze robię dwa chleby, bo są tak dobre, że szybko znikają.
Pyszny chlebek z tego przepisu! Dziękuję
Upiekłam ten chlebek na kamieniu lecz w trakcie wyrabiania ciasta dałam mniej wody wyszedł rewelacyjnie
Czy należy jeszcze wyrabiać ciesto ręcznie czy tylko wystarczy mikserem te 3minuty?
Wystarczy mikserem.