
Śledzie z majerankiem. Prosty przepis na śledzie z dodatkiem suszonego majeranku i czosnku – w oleju rzepakowym. No i oczywiście z cebulą :) Niby nic wielkiego i oryginalnego, ale zapewniam że to połączenie jest po prostu doskonałe. Najlepiej użyć majeranku suszonego w gałązkach, ponieważ jest bardziej aromatyczny. Ale jak nie ma, to zwykły suszony też będzie dobry. Polecam.
Składniki
- ½ kg solonych płatów śledzi
- 4-5 gałązek majeranku suszonego (lub 2-3 łyżki zwykłego, suszonego)
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- olej rzepakowy (ok. 2 szklanek)
- 1 duża cebula
Przygotowanie
Śledzie trzeba najpierw namoczyć np. w zwykłej wodzie lub w mleku. Najlepiej płyn wlać do dużej miski, włożyć do niej śledzie i moczyć przez ok. 2-3 godziny. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie i jak bardzo słone mają pozostać. Im śledzie dłużej moczone, tym będą mniej słone.
Następnie płyn odlać, a śledzie osuszyć np. papierowym ręcznikiem. Płaty pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w plastry (lub piórka). Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Majeranek w gałązkach rozgnieść, usuwając gałązki.
Olej (ok. 2 szklanek) połączyć z majerankiem i pieprzem. Wymieszać.
Śledzie układać w dużym słoiku, warstwami. Tzn. na spodzie słoika ułożyć warstwę śledzi, następnie ułożyć warstwę cebuli, kilka plasterków czosnku i kilka łyżek oleju z majerankiem. Następnie kolejną warstwę śledzi, cebuli, czosnku i oleju. I tak do samego końca. Śledzie powinny być przykryte olejem.
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Powinny być gotowe po minimum 24 godzinach.
Galeria
Szybki i prosty przepis, aż żal się zatrzymywać w sklepie przy lodówce ze śledziami :) dziękuję!
Bardzo się cieszę, że ci się podoba :) Pozdrawiam