
Śledzie wigilijne. Przepis inicjujący świąteczne klimaty kulinarne na stronie :) I muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie. Polecam go zwłaszcza tym, którzy lubią takie słodko-kwaśnie połączenia. W oryginalnym przepisie dodano rodzynki, ale ja zastąpiłam je suszoną żurawiną. Zatem śledzie, cebula, żurawina i przyprawy korzenne. Jak ktoś lubi to może dodać też odrobinę przyprawy do piernika. Naprawdę polecam.
Składniki
- ½ kg solonych płatów śledziowych
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta soli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki białego octu winnego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka gorczycy
- garść rodzynek lub suszonej żurawiny
Przygotowanie
Śledzie trzeba najpierw namoczyć np. w zwykłej wodzie lub w mleku. Najlepiej płyn wlać do dużej miski, włożyć do niej śledzie i moczyć przez ok. 2-3 godziny. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie i jak bardzo słone mają pozostać. Im śledzie dłużej moczone, tym będą mniej słone.
Następnie płyn odlać, a śledzie osuszyć np. papierowym ręcznikiem. Płaty pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć ją na średnim ogniu przez kilka minut – do czasu gdy cebula się zeszkli. Dopiero wtedy dodać cukier. Podsmażyć jeszcze minutę i dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, kurkumę, imbir, gorczycę oraz rodzynki lub żurawinę.
Dusić jeszcze kilka minut, aż składniki się dobrze połączą, a cebula będzie miękka.
Sos schłodzić.
Śledzie układać w dużym słoiku, warstwami. Tzn. na spodzie słoika ułożyć warstwę śledzi, następnie ułożyć warstwę zimnego sosu. Następnie kolejną warstwę śledzi i znów sos. I tak do samego końca. Śledzie powinny być przykryte sosem.
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Powinny być gotowe po minimum 24 godzinach.
Galeria
Przepis pochodzi ze strony Trufli.
Jak długo mogą stać w lodówce?
Jak to śledzie, pewnie kilka dni, do tygodnia.
A może by tak piernik, świąteczny. W końcu to jakby chleb – gingerbread. Nawet na zakwasie mógłby być.
Strona świetna! Piekę i wypróbowuję różne chleby z niej od dwóch lat, właściwie tworząc już teraz swoje wariacje na temat. Ale pierwsze i drugie kroki robiłam z ta stroną. Dziękuję i gratuluję.
:) Pomyślę o tym, choć nie wiem czy zdążę jeszcze przed świętami. Dziękuję za tak miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie.
Poważnie? :P
Co kto lubi :)
Witam serdecznie. Mam pytanie. Czy mogę zastąpić przyprawę do pierników, przyprawą do grzańca galicyjskiego? Czy śledzie nie wyjdą wtedy bardziej świąteczne?
Nie znam przyprawy do grzańca galicyjskiego, ale jeśli ci smakuje to spokojnie możesz dodać :)