
Simit – bajgle tureckie. To chyba najlepsze bajgle jakie ostatnio jadłam! Ciasto nie wymaga gotowania, a bajgle nie są gumowe. Są za to puszyste i pyszne. Wyrośnięte bajgle zanurza się w roztworze pekmezu (melasy winogronowej) i obtacza w sezamie. Ja użyłam zwykłej melasy z trzciny cukrowej wymieszanej z wodą. Formowanie odpowiedniego kształtu tylko z pozoru wydaje się być trudne – tak naprawdę nie powinno stanowić problemu, nawet dla początkujących. Polecam!
Składniki
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 łyżki cukru
- 650 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 100 g letniego mleka
- 220 g letniej wody
Dodatkowo:
- 2 łyżki pekmezu lub melasy z trzciny cukrowej
- ok. 1/3 szklanki wody
- ok. 1,5 szklanki sezamu do obtoczenia bajgli
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić z 2 łyżkami cukru (jeśli dodajemy suche drożdże – można je od razu dodać do mąki, tak samo jak cukier).
Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, olej, jajko, letnie mleko i wodę. Zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut, ręcznie ok. 10 minut). Ciasto powinno być gęste, ale wciąż pozostać elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny, do czasu aż ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.


W między czasie należy podprażyć sezam. Sezam wsypać na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut, cały czas potrząsając patelnią, aby sezam się nie przypalił. Ma stać się jedynie złoty. Po uprażeniu sezam należy od razu przesypać do innego naczynia, pozostawiony na patelni może się jeszcze przypalić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformować wałek długości ok. 50-60 cm. Wałek należy złożyć w pół i skręcić wokół własnej osi. Po dokładniejszą instrukcję zapraszam na stronę, z której oryginalnie pochodzi przepis http://mylittleexpatkitchen.blogspot.cz/search?q=simit. Bardzo się przydaje :) Autorka zaznacza, że te bajgle są jednak greckie, a przepis jest w jej rodzinie od lat :) Polecam jej stronę :)
Uformowane bajgle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć np. ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Pekmez lub melasę wymieszać z wodą.
Wyrośnięte bajgle delikatnie zanurzać w misce z melasą (z obu stron), a następnie obtoczyć w podprażonym sezamie. Następnie bajgle należy z powrotem ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Obtoczone w sezamie bajgle wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.
Galeria
Przepis pochodzi ze strony – Gotuje, bo lubi.
Przepyszne bajgle!
Piekłam z różnymi dodatkami osobno z samym sezamem, makiem i siemieniem lnianym.
Polecam tzw. bajgle ze wszystkim, czyli z posypką, w ktorej w równych proporcjach np. po dwie łyżki nasion mieszamy razem – mak, podprażone siemię lniane i sezam, suszona cebulka, suszony czosnek, chija i sol. Soli dodajemy mniej niż innych składników.
Gratuluję strony i dziękuję za świetne przepisy!
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam
Rewelacja! ;)
Dla mnie było trochę za dużo sezamu, więc teraz je tylko delikatnie obsypuję, a nie obtaczam.
Czy można czymś zastąpić pekmez lub melasę? nie posiadam żadnego (nawet nie wiem co to jest:) )
Można chyba spróbować z syropem z buraków cukrowych.
Tez niestety nie mam tych składników, więc używałam syropu klonowego- też wychodzily rewelacyjne. Te bajdle to mój ulubiony przepis :)
Genialne! Piekę je już kolejny raz. Przepyszne. Dzieci zawsze stoją przy piekarniku i wyczekują kiedy będą już gotowe. Fantastyczny przepis. Jak zawsze jestem pełna podziwu dla Pani.
Miło mi :) pozdrawiam serdecznie.