
Scones z truskawkami i pieprzem. Jak tylko zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić. Co prawda jest to słodki wypiek – a takich raczej nie ma u mnie na stronie, ale dodatek czarnego, grubo mielonego pieprzu nadaje mu nieco wytrawności ;) Te kruche, angielskie bułeczki mają tak samo wielu zwolenników, jak i przeciwników. Są czymś pomiędzy bułkami, a ciastkami – miękkie w środku, ale dość kruche i chrupiące na zewnątrz. Uwaga – pieprz jest wyczuwalny! :)
Składniki
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w plastry. Rozłożyć truskawki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by plastry nie zachodziły na siebie. Truskawki posypać cukrem i pieprzem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia można na chwilę włączyć termoobieg (jeśli truskawki będą wciąż mokre). Upieczone truskawki powinny być raczej wysuszone. Jeśli pozostanie odrobina soku to też będzie ok. Nie mogą być jednak zupełnie mokre. Wysuszone truskawki zeskrobać z papieru i ostudzić.
Składniki na ciasto
- 100 g zimnego masła
- 500 g mąki tortowej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 300 g mleka (pozostawić 2-3 łyżki do posmarowania bułek)
- wysuszone wcześniej truskawki
Przygotowanie
Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość rozetrzeć dłońmi (tak jak na ciasto kruche) do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Należy to zrobić dość szybko, żeby nie ogrzać masy zbyt mocno. To ważne przy kruchych wypiekach. Oczywiście można to zrobić mikserem, korzystając z przystawki do ucierania.
Do roztartego ciasta dodać truskawki (wcześniej wysuszone) i dolać mleko. Szybko zagnieść ciasto. Najlepiej ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i energicznie je zagnieść, pamiętając żeby nie trwało to zbyt długo bo niepotrzebnie ocieplimy ciasto.
Zagniecione ciasto rozwałkować delikatnie na placek o grubości ok. 2 cm. Wykrawać kółka np. o średnicy 7 cm (mogą być też mniejsze lub większe). U mnie wyszło 15 sztuk. Najlepiej użyć do wykrawania metalowych obręczy, które są ostre – podobno w przypadku scones ma to znaczenie.
Wykrojone placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmarować delikatnie mlekiem – trzeba uważać, żeby nie posmarować boków, a jedynie wierzch bułeczek.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Scones wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut – lub do czasu, gdy bułki będą zrumienione.
Galeria
Przepis pochodzi z programu Hairy Bikers’ Best of British.
Witam. Czy pokrojone truskawki można po prostu wysuszyć w suszarce do grzybów? Pozdrawiam
Tak.
co dac zamiast tych suchych truskawek, powiem szczerze, ze nie mam gdzie ich kupic. Czy moga byc np rodzynki? Jesli tak, tak to ile gr?
A czy można użyć inne owoce?
Rewelacja. Zrobilam z tego przepisu weganskie sconsy: maslo roslinne, a zamiast cukru bialego, dodalam brazowy. Najlepszy przepis na sconsy jakie znalazlam. Serio. Maja taka konsystencje jaka powinny miec. Bomba!!