
Rogaliki maślane. Pyszne, maślane i chrupiące rogaliki – w sam raz na niespieszne weekendowe śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem i na noc schować do lodówki. Rano wystarczy je wyciągnąć, nieco ocieplić i uformować rogaliki. Pasują do wszystkiego – zarówno do słonych jak i słodkich dodatków – można je zjeść też bez dodatków :). W każdej postaci – rewelacyjne!
Składniki
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 580 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 250 g letniego mleka
Dodatkowo:
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko do posmarowania rogalików (zamiast jajkiem można rogaliki posmarować mlekiem)
- 2-3 łyżki maku do posypania
Przygotowanie
Jeśli dodajemy świeże drożdże należy je najpierw rozkruszyć w osobnej miseczce, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru z przepisu oraz dodatkowo 2-3 łyżki letniego mleka. Zamieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na ok. 10 minut, aż drożdże podrosną.
Jeśli dodajemy drożdże suche – wystarczy dodać je bezpośrednio do mąki.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać roztrzepane jajka, olej, sól, roztopione masło. Na koniec dodać letnie mleko i wyrobić gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto może lekko lepić się do dłoni.
Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Placek posmarować roztopionym masłem.
Następnie ciasto podzielić na trójkąty i każdy zwinąć, rozpoczynając od podstawy trójkąta. Na koniec zawinąć boki powstałego rulonu – w kształt rogalika. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 sztuk.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy rogaliki wyraźnie urosną.
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem (lub mlekiem) i posypać makiem.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Po prostu wspaniałe :)
Rogaliki mistrzostwo świata,przepyszne, pachną masełkiem , mięciutkie w środku ,delikatne,doskonale z twarożkiem.Piekłam z podwójnej porcji,zdecydowanie krócej termoobieg 15min.Z jednej porcji wyszły mi 24 rogaliki.Obdariwalam teściów na śniadanko nie mogli się nachwalić,tak smakowały,kto nie upiekł jeszcze polecam.Ciasto super się formuje,polecam:)
Po raz drugi wyszły w środku dość suchawe…co może być przyczyną? Myślę, że nie podsypałam zbyt duża ilością mąki…może za długo wyrastały po uformowaniu lub temp dla mojego piekarnika mogła być zbyt wysoka?
pozdrawiam!
A czy ciasto po wyrobieniu było lekko kleiste? Jeśli było i zbyt duża ilość mąki nie była przyczyną to raczej obstawiam zbyt wysoką temperaturę pieczenia lub zbyt długi czas pieczenia. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Pozdrawiam
Są smaczniutkie. Jednak częściej napewno będę robić „proste rogaliki” z makiem :D
Pyszne rogaliki, polecam wszystkim. Fantastyczne śniadanie.
Czy zamiast oleju słonecznikowego można w zamian dodać zwykły olej rzepakowy?
Tak, można.
Mimo że jestem facetem, który mało wie co i jak w kuchni, to wczoraj upiekłem według tego przepisu i wyszło bardzo dobre! :- ) A przede wszystkim bardzo ładne:
https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t34.0-12/12042113_438496883020289_1740456494_n.jpg?oh=975e6d5395b9cc151ca17fbac766915c&oe=560173FC
Piekłem w temp 190C przez 26 minut na dwóch blaszkach na raz u i oczywiście te górne zbyt spieczone, dolne troszkę za mało dopieczone, ale oba bardzo smaczne! Dzięki za przepis!
Wyszły piękne! Pozdrawiam.