
Rogale maślane. Aż dziwne, że do tej pory nie było tu na nie przepisu! Przygotowane z receptury piekarskiej z 1984r.- podanej na 100 kg mąki :) Takie prawdziwe. Z mąki pszennej chlebowej, z dodatkiem mąki żytniej. Są naprawdę pyszne, miękkie i lekko słodkie. A jakie puszyste! No zachwyt ;) Polecam.
Składniki
- 18 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 490 g mąki pszennej typ 650
- 10 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 30 g roztopionego masła
- 100 g letniego mleka
- 180 g letniej wody
- 1 jajko do posmarowania rogali
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w miseczce z odrobiną cukru.
Resztę cukru połączyć z oboma rodzajami mąk, solą, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania może lekko lepić się do dłoni, ale powinno być dość gęste.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej części rozwałkować owalny placek o długości mniej więcej 20-25 cm, i zwinąć go w rulon, zakręcając końce w kształt rogala.
Można też całe ciasto rozwałkować na okrągły placek i podzielić na trójkąty, zwijając każdy zaczynając od podstawy trójkąta.
Uformowane rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu aż wyraźnie urosną.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte rogale wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.
Galeria
Przepis pochodzi z opracowania Receptury piekarskie – Warszawa 1984 r.
Dziękuję za cudowny przepis! Rogaliki wyszły puszyste, mięciutkie, zniknęły ze stołu zanim na dobre zdążyły wystygnąć… :) Pozdrawiam, Basia
Kesli zamienie make zytnia na przenna ile jej dac?
Czy mąka żytnia jest konieczna?
Czy można zrobić rogale z drożdży instant?
Nie jest niezbędna. Możesz ją zastąpić pszenną. I możesz użyć drożdży instant. Dwa razy mniej niż świeżych.
Rogaliki są po prostu boskie! Rozpływają się w ustach.Jednak mam pytanie. Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki jaglanej? Czy wyjdą one równie puszyste i mięciutkie?
Nie próbowałam ich robić z mąki jaglanej.
Rogaliki pychotka wyszły super pozdrawiam serdecznie Gerda
Rewelacja, nie mogłam sie oprzeć i zjadłam jednego na ciepło z miodkiem. Dzięki tej stronie pokochalam wypieki drożdżowe.
Czy ciasto mogłoby wyrastać przez noc w lodówce?
Tak. Możesz schować na noc do lodówki.
Czy ma sens modyfikacja proporcji mąk? Albo np pszenna zwykła+ orkiszowa?
Ja piekę te rogale z mąki orkiszowej typ 630 z dodatkiem 10 g mąki żytniej. Pięknie wyrastają i są bardzo smaczne.
Te rogaliki to rewelacja, przypomniały mi dzieciństwo! 😊 Łatwe i szybkie do zrobienia, upiekłam wieczorem i rano są nadal świeże i pyszne.
mam piekarnik tylko z termoobiegiem, jaką ustawić temperaturę?
O 20 stopni C niższą od tej podanej w przepisie.
Ja jeszcze dodam: temperatura 180C i czas pieczenia 15-17 minut (jak dłużej to trochę suche wychodzą) i są super gotowe.