
Rogale maślane. Aż dziwne, że do tej pory nie było tu na nie przepisu! Przygotowane z receptury piekarskiej z 1984r.- podanej na 100 kg mąki :) Takie prawdziwe. Z mąki pszennej chlebowej, z dodatkiem mąki żytniej. Są naprawdę pyszne, miękkie i lekko słodkie. A jakie puszyste! No zachwyt ;) Polecam.
Składniki
- 18 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 490 g mąki pszennej typ 650
- 10 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 30 g roztopionego masła
- 100 g letniego mleka
- 180 g letniej wody
- 1 jajko do posmarowania rogali
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w miseczce z odrobiną cukru.
Resztę cukru połączyć z oboma rodzajami mąk, solą, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania może lekko lepić się do dłoni, ale powinno być dość gęste.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej części rozwałkować owalny placek o długości mniej więcej 20-25 cm, i zwinąć go w rulon, zakręcając końce w kształt rogala.
Można też całe ciasto rozwałkować na okrągły placek i podzielić na trójkąty, zwijając każdy zaczynając od podstawy trójkąta.
Uformowane rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu aż wyraźnie urosną.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte rogale wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.
Galeria
Przepis pochodzi z opracowania Receptury piekarskie – Warszawa 1984 r.
Czy mozna uzyc drozdze suche i ile i jak je dodac z czym wymieszac?
Drożdży suchych dajemy zawsze dwa razy mniej niż świeżych i dodajemy je od razu do mąki, bez konieczności ich rozpuszczania.
Bylam nastawiona sceptycznie zabierając się za te rogale bo wypieki chlebowe wychodzą mi różnie… Ale efekt końcowy przeszedl moje najśmielsze oczekiwania :-) rogaliki wyszly pulchne i mięciutkie a skórka apetycznie przyrumieniona:-) Domownicy orzekli że sto razy lepsze niż z najlepszej piekarni. I że mają być takie codziennie na śniadanie hehe :-) Wielkie dzieki za super przepis, prosty i dokładny. Pozdrawiam.
Czy mleko można zastąpić mlekiem roślinnym? (alergik w domu)
Nigdy takiego nie stosowałam, ale może warto spróbować.
witam, jestem poczatkujaca. Drozdze należy rozpuscic w mleku?
Wystarczy zasypać je cukrem, zamieszać i poczekać. Same się rozpuszczą.
Witam, czy może być Mąka pszenna chlebowa 750 lub 850?
Raczej nie. Rogale mogą wyjść wtedy zbyt ciężkie.
Te rogale są prze prze przepyszne!!!
:)
czy moge wyrobic ciasto w maszynie do chleba?
Sądzę, że tak.
Dzieciom się trzesły? Ja sama z mężem jadłam i nam też się uszy trzesły. Dziękujemy pyszne było. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
Wyszły wspaniałe! Dzieciom trzęsły się uszy przy kolacji :)
Taki prosty przepis a tyle radochy. Dziękuję.
Prawda… Pozdrawiam :)
Biorę się do roboty, dam znać jak wyszły :)