
Proste stromboli. Szybkie stromboli, w sam raz na niewielką przekąskę. Do kanapki można użyć dowolnego farszu – ogranicza nas tylko własna wyobraźnia :) Moja wyobraźnia nie pracuje dziś najlepiej :) dlatego też mój farsz jest bardzo banalny, taki na ostatnią chwilę… Podsmażone pieczarki, sos pomidorowy, salami, żółty ser i świeża bazylia. Prawie jak pizza. Pyszne i chrupiące. Polecam!
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1/3 łyżeczki suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g letniej wody
- 30 g roztopionego masła do posmarowania bułek
Składniki na farsz:
- ok. 300 g podsmażonych pieczarek
- 50 g salami
- kilka łyżek dowolnego sosu pomidorowego*
- ok. 50 g żółtego sera
- liście świeżej bazylii lub tymianku, lub oregano
* Prosty sos pomidorowy można przygotować np. miksując blenderem puszkę pomidorów razem z 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, odrobiną cukru i świeżymi ziołami (bazylia lub oregano, tymianek). Całość gotować na małym ogniu, do czasu gdy sos zgęstnieje (ok. 20 minut).
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą (suche drożdże wsypać do mąki, bez konieczności przygotowywania zaczynu). Zagnieść gęste ciasto, nie powinno lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt mokre można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.


Z wyrośniętego ciasta rozwałkować prostokąt o wymiarach 30 cm x 45 cm, a następnie podzielić go na 8 mniejszych prostokątów (jak na zdjęciu poniżej). Każdy kawałek ciasta posmarować sosem pomidorowym i nałożyć farsz. Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – łączeniem do dołu.






Stromboli posmarować roztopionym masłem i posypać np. ziołami lub sezamem i naciąć ukośnie w kilku miejscach.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 minut – do czasu gdy stromboli się zarumienią.
Galeria
Najlepsza strona z przepisami na chleb i nie tylko! Dzięki Tobie umiem piec chleb na zakwasie (własnoręcznie wyhodowanym), bułki i inne pyszne wypieki z tej strony. Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję!
Miło mi :) Pozdrawiam
Pyszne dziś zrobiły furorę na wieczorze ze znajomymi. Dziękujemy świetny przepis, jak każdy na tej stronie.
Moje niestety za bardzo się spiekły :( ale spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam
Przepisy super!!!!:-)
Codziennie robie jeden:-)
Iiiiiii wychodza:-)
Czy suche drożdże można zastąpić świeżymi? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Drożdże świeże i suche można zawsze stosować zamiennie – zasada jest taka, że drożdży świeżych zawsze musi być dwa razy więcej niż suchych. W tym przepisie drożdży świeżych dałabym ok. 5 g jedynie.
Witam chociaz przepis zmodyfikowalam pod wzgledem farszu wyszly pyszne
Dzisiaj robilam na kolację. Muszę przyznać, że wszystkim bardzo smakowało. Zrobiłam z podwójnej porcji bo 8 szt. by nie wystarczyło. Salami za którym nie przepadam, zamieniłam na szynkę. Reszta zgodna z przepisem. Danie bardzo fajne, na pewno je powtórzę nie raz, pozdrawiam
Bardzo się cieszę i pozdrawiam.