
Proste rogale. Proste – zarówno w przygotowaniu, jak i w formie. Miękkie, puszyste w środku z chrupiącą skórką. Przyznam, że długo zachowują świeżość (jak na wypieki drożdżowe), choć najlepsze są jednak zaraz po upieczeniu. Dodatkowo – duża ilość maku :) Idealne na świąteczne śniadanie.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 płaska łyżka soli
- 50 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 360 g letniej wody
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu rogali
- 3-4 łyżki suchego maku
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce razem z 1 łyżeczką cukru. Natomiast jeśli używamy drożdży instant – można je od razu dodać do mąki, razem z cukrem.
Mąkę połączyć z drożdżami, solą, olejem i letnią wodą. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni, jednak nie za mocno.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, najlepiej w misce wysmarowanej olejem, mniej więcej na 1 godzinę, lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, zagnieść krótko jeszcze raz i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować np. na prostokąt mniej więcej o wymiarach 40 cm x 20 cm i wyciąć trójkąty. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14 rogali średniej wielkości.
Każdy trójkąt zawinąć, jak na zdjęciu poniżej.



Rogale przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte rogale wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut, do czasu gdy staną się złote.
Galeria
Rogale wyszly przepyszne.
Witam! Prosze mi powiedzieć czy ciasto można przygotować wieczorem a rano piec? Jeśli tak to czy po wyrośnięciu włożyć do lodówki?
W ogóle wstawiłabym ciasto do wyrastania do lodówki. A rano wystarczy je trochę ocieplić i można formować rogale.
Czy na pewno płaska ŁYŻKA soli? wychodzą dość słone
To dodaj mniej.