
Pasztet z pestek dyni. Kolejny warzywny pasztet, tym razem z pestek dyni – wzbogacony puree z dyni Hokkaido i ugotowaną kaszą jaglaną. Można użyć dowolnych przypraw, u mnie z garam masalą, ale można dodać jakiekolwiek inne przyprawy – co kto lubi :). Mam nadzieję, że nie spóźniłam się za bardzo z tym przepisem, ale chyba dynię można jeszcze kupić… Oczywiście można użyć również mrożonej. Polecam serdecznie!
Składniki
- 400 g pestek dyni
- 700 g wody
- 200 g gęstego puree z dyni Hokkaido
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ewentualnie 1 łyżeczka chilli w płatkach
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pestki dyni przełożyć do blendera, dodać wodę i dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie masę przełożyć do większej miski, dodać do niej puree z dyni, jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Masę można jeszcze raz zmiksować lub po prostu dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość płynna (tak, by dało się ją przelać do formy).
Masę przelać do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
pasztet przed pieczeniem
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, program „góra + dół”.
Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Pasztet jest gotowy, gdy po naciśnięciu jego środka jest on sprężysty i dobrze ścięty.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Galeria