
Pasztet z czarnej fasoli. Kolejny już przepis na pasztet bez mięsa. Tym razem w roli głównej czarna fasola i brązowa soczewica. A dodatkowo trochę ziemniaków, marchwi, czosnku, chilli i dużo świeżego tymianku! Pasztet należy kroić dopiero po wystudzeniu, wtedy dopiero nabiera odpowiedniej konsystencji, nie kruszy się i daje się łatwo rozsmarować. Polecam.
Składniki
- 200 g suchej czarnej fasoli
- ewentualnie 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 g suchej brązowej soczewicy
- 250 g marchwi (ok. 3 średnich sztuk)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g puree z ziemniaków
- 1 jajko
- ok. ½ strąka czerwonej papryki chilli
- ok. 2-3 łyżek listków świeżego tymianku
- sól
Przygotowanie
Fasolę należy namoczyć w wodzie (np. wieczorem dnia poprzedzającego przygotowanie pasztetu). Wystarczy zalać ją mniej więcej 1 litrem wody i pozostawić na noc do napęcznienia.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ją ponownie świeżą wodą (można też do gotującej się fasoli dodać np. 1 łyżeczkę suszonego tymianku) i ugotować przez mniej więcej godzinę, lub do czasu gdy stanie się zupełnie miękka.
Brązową soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 minut do napęcznienia. Następnie soczewicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować – przez mniej więcej 20-30 minut, aż stanie się miękka.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tzw. warzywnej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju, gdy cebula się zeszkli dodać marchew, odrobinę soli i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Ostudzoną fasolę, soczewicę, puree z ziemniaków, marchew z cebulą i czosnek zmiksować w blenderze na w miarę gładką pastę. Gdyby masa była zbyt sucha – można dodać odrobinę np. wody lub bulionu warzywnego – ale tylko tyle by dało się zmiksować.
Na koniec dodać do masy sól, drobno pokrojoną papryczkę chilli, tymianek oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Masę przełożyć do formy o wymiarach np. 23 cm x 10 cm wysmarowanej np. olejem i wysypanej bułką tartą. Można użyć również formy silikonowej (nie wymaga żadnego tłuszczu). Masę dokładnie ubić w formie.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny, lub dłużej. Pasztet jest gotowy gdy po naciśnięciu środka jest on raczej twardy, sprężysty i dobrze ścięty. Pasztet zaraz po upieczeniu będzie dość miękki, dlatego też przed krojeniem należy go dobrze wystudzić i schować na kilka godzin do lodówki.
Galeria
Jeśli smakuje tak jak wygląda to zrobię:)
Smakuje :)