
Pasta ze słonecznika z pieczarkami. Wegetariańska pasta do chleba, na bazie namoczonego wcześniej słonecznika, który po zmiksowaniu z wodą staje się gładki i kremowy jak serek. Smaku nadają paście dodatki – u mnie pieczarki z cebulą i czosnkiem, ale można dodać jakiekolwiek inne – np. oliwki, suszone pomidory, suszone grzyby (wcześniej namoczone) itp. Co lubicie. Pasta jest naprawdę dobra.
Składniki
- 150 g słonecznika
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oleju lub oliwy
- 100 g wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny lub kolorowy
- opcjonalnie – kiełki słonecznika
Przygotowanie
Pestki słonecznika zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia na 3 godziny.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki, z dodatkiem posiekanej cebuli i zmiażdżonego czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Po 3 godzinach odlać wodę ze słonecznika i przesypać namoczone ziarna do blendera. Dodać ostudzone pieczarki z cebulą i czosnkiem, wodę oraz sól i pieprz. Całość zmiksować na gładką pastę. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, można również dodać kiełki słonecznika.
Galeria
Jak długo można przechowywać tę pastę?
Myślę, że max 2-3 dni w lodówce.
Ta pasta jest przepyszna, świetny wynalazek do wegetariańskiej kuchni! Właśnie zabieram się do przygotowania kolejnej już porcji :)
Polecam!
:) No wiedziałam, że to coś dla ciebie :) Pozdrawiam