
Pasta z dyni i ciecierzycy. Pasta podobna do klasycznego humusu, jednak wzbogacona puree z dyni oraz ostrą papryką chilli w płatkach. Pasta pachnie sezamem, jest delikatnie pikantna i niesamowicie pomarańczowa – dzięki puree z dyni Hokkaido. Do pasty można użyć również innej dyni, jednak ta ma bardzo intensywny kolor i dość zwarty miąższ. Polecam serdecznie!
Składniki
- ok. 200 g puree z dyni Hokkaido lub innej
- 1 puszka ciecierzycy lub 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- chilli w płatkach
- ewentualnie odrobina zimnej wody
Przygotowanie
Do przygotowania ok. 200 g puree z dyni wystarczy mniej więcej ½ średniej wielkości dyni Hokkaido. Dynię należy wydrążyć, usuwając pestki. Następnie należy pokroić ją w mniejsze kawałki (ze skórą), ułożyć na blasze piekarnikowej (skórą do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godzinę – do czasu gdy dynia stanie się miękka.
Następnie z dyni usunąć skórę, a miąższ zmiksować blenderem.
Sezam podprażyć na suchej patelni, tylko do czasu gdy stanie się złoty. Zmiksować w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek. Pasta powinna mieć dość gładką i płynną konsystencję.
Odmierzyć ok. 200 g puree z dyni i umieścić w blenderze. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę, pastę sezamową i czosnek. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę. Gdyby pasta była zbyt sucha można dodać odrobinę zimnej wody, ale tylko tyle by uzyskać pożądaną konsystencję.
Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli.
Galeria
Witam , chciałabym zrobić tą pastę ale nie przepadam za sezamem , co można dodać zamiast .
pozdrawiam
Jak dluho mozna przechowywac taka pyszna paste?
Maksymalnie kilka dni.
Dynia hokaido ma bardziej mączystą strukturę,ja ostatnio testowałam muscado,niestety się różni ale ma fajny smak po upieczeniu,więc myśle że też sie nada,ale napewno ma więcej wody niż hokaido:-)
Witam
A cz czym się podaje taka pastę ??
Genialne! Kocham dynię i ciecierzycę! Mam jednak dostęp tylko do dyni piżmowej i z niej spróbuję przygotować to smarowidło… A przy najbliższej okazji, jak będę w Polsce, to na pewno zaopatrzę się w nasiona tej dyni i za rok wyhoduję swoją :)! Pozdrawiam!
Najważniejsze by dynia była dość sucha. Z „wodnistej” pasta wyjdzie dość płynna niestety. Nie wiem jaka jest dynia piżmowa, ale z tego co pamiętam to na pewno różni się kolorem np. od hokkaido, która jest taka intensywnie pomarańczowa. Pozdrawiam