
Pasta z czerwonej fasoli. Fasola stanowi świetną bazę do wszelkiego rodzaju past do pieczywa. Można ją łączyć z dowolnymi dodatkami – według własnego smaku. W mojej wersji jest mocno aromatyczna i dość ostra. Jej ostrość można dawkować – dlatego proponuję na początek dodać mały kawałek papryczki, a później ewentualnie zwiększyć jej ilość. Dodatkowo szalotka, czosnek i na koniec przyprawa curry. Polecam.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 szalotki lub 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- ½ -1 świeżej papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie
Szalotkę lub cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
W blenderze umieścić odsączoną fasolę, podsmażoną cebulę, czosnek, kawałek papryczki chilli (ilość zależy od ostrości, na początek lepiej dodać niewielki kawałek papryczki, później ewentualnie zwiększyć jej ilość). Na koniec dodać sól i curry. Całość zmiksować na gładką pastę.
Pastę można też przygotować bez użycia blendera. Należy wtedy fasolę rozgnieść widelcem i dodać do niej podsmażoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę i przyprawy.
Galeria