
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami. Uwielbiam takie proste i niewymagające pasty. Kilka składników wystarczy jedynie wymieszać lub zmiksować i genialna pasta na kanapki gotowa. Co tu dużo mówić – pasta jest kremowa i lekko słodka od suszonych pomidorów, dodatkowo niewielka ilość anchois dla przełamania słodyczy – i jest równowaga ;) Polecam serdecznie!
Składniki
- 1 puszka białej fasoli 400 g
- ½ słoika suszonych pomidorów – ok. 100 g
- 2 fileciki anchois
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Fasolę odsączyć z zalewy. Tak samo suszone pomidory (można ich dodać dowolną ilość, zależnie od upodobań, ja dałam pół słoika).
Fasolę zmiksować razem z anchois oraz solą i pieprzem na gładką pastę, najlepiej blenderem.
Suszone pomidory posiekać i dodać do zmiksowanej pasty, na koniec całość wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki. Oczywiście można wszystko razem zmiksować, już na samym początku. Jednak jeśli ktoś lubi czuć kawałki pomidorów – wystarczy je posiekać.
Galeria
Pasta bardzo smaczna, przygotowałam z fasoli gotowanej (dwie pieczenie na jednym ogniu – oprócz pasty, gar fasoli po bretońsku – żeby się nie rozdrabniać ;))
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
Pod jaką postacią mają być te filety anchois? Surowe, wędzone, marynowane ?
Solone sardele, najczęściej w oleju lub oliwie z oliwek.