
Pasta z twarogu z sardynkami. Ta pasta jest dla mnie ostatnio hitem :). Genialna w swojej prostocie. Wystarczy jedynie kilka składników, ale ważne by były dobrej jakości – po prostu porządny twaróg, sardynki w oliwie, szczypior i ewentualnie odrobina majonezu (najlepiej przygotowanego własnoręcznie) lub jogurtu naturalnego. No i oczywiście świeżo mielony, czarny pieprz! Polecam serdecznie.
Składniki
- 250 g twarogu (półtłusty lub chudy)
- ok. 120 g sardynek w oliwie
- 2-3 łyżki posiekanego szczypioru
- ewentualnie 1 łyżka majonezu np. z tego przepisu lub jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać sardynki odsączone z oliwy (bez głów i ogonów). Można dodać majonez lub jogurt naturalny, aby nadać paście bardziej kremowej konsystencji. Ponownie wystarczy wszystko wymieszać widelcem. Na koniec dodać posiekany szczypior, sól i pieprz do smaku.
Galeria