
Pasta z grillowanych warzyw. Bardzo prosta pasta z grillowanych warzyw, które czasem pozostają nam po skończonej uczcie :). Można też warzywa upiec specjalnie do tej pasty i podać ją jako dodatek np. do grillowanego mięsa. Ale zapewniam, że świetnie nadaje się jako pasta do chleba. W smaku jest lekko słodka dzięki pieczonej papryce i delikatnie słona dzięki dodatkowi sera feta. Ale ma również wyczuwalny, przyjemny dymny aromat :) Polecam serdecznie.
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cukinia
- 1 nieduży bakłażan
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- 2-3 fileciki anchois
- ok. 150 g sera feta lub słonego sera koziego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki pesto z bazylii lub ½ pęczka świeżej bazylii
- ewentualnie sól i pieprz
Przygotowanie
Paprykę pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę obrać i pokroić na 2 lub 4 części. Czosnek grillować w łupinie.
Wszystkie warzywa powinny być grillowane. Należy je wcześniej doprawić solą i pieprzem i polać olejem. Grillowana papryka powinna mieć lekko czarną skórkę. Jeśli przypiecze się zbyt mocno – skórę będzie można bardzo łatwo ściągnąć. Jeśli skóra będzie tylko miejscami czarna – można dodać ją w całości do pasty.
Resztę warzyw należy upiec do czasu, gdy będą miały złoty kolor.
Czosnek najlepiej grillować na tacce do grilla, koniecznie w łupinach. Po upieczeniu będzie miękki i kremowy, i będzie go można wycisnąć do pasty. Po upieczeniu będzie też mniej intensywny niż surowy.
Zgrillowane warzywa przełożyć do blendera, dodać do nich anchois, fetę, ocet balsamiczny i świeżą bazylię (jeśli dodajemy pesto – można dodać je już po zmiksowaniu warzyw). Całość zmiksować pulsacyjnie – tak by wyczuwalne pozostały kawałki warzyw. Na koniec pastę doprawić ewentualnie solą, pieprzem. Gdyby pasta była zbyt kwaśna (od octu balsamicznego) można też dodać odrobinę cukru.
Galeria
Jak długo można przechowywać taką pastę?
Kilka dni w lodówce na pewno. Najlepiej w zamkniętym słoiku lub pojemniku.
Super! Uwielbiam grillowane warzywa ale jakoś nie pomyślałam, żeby je przerobić na pastę..:)! Na pewno wykorzystam Twój przepis!
Bardzo mi miło :) Polecam i pozdrawiam serdecznie.