
Pasta chilli ze świeżej papryki. Pasta dla wielbicieli ostrych smaków. Nie można powiedzieć, że ta pasta jest jedynie delikatnie ostra – jest naprawdę ostra, jednak dodatek imbiru czyni ją nieco łagodniejszą i nadaje jej świeżości. Uwielbiam tę pastę, i choć nie jest to pasta typowo kanapkowa, to niektórzy mówią, że jest dobra do wszystkiego ;) Stosować w niewielkich ilościach! Lub jak kto lubi :)
Składniki
- 150 g świeżej papryki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
- szczypta soli
Przygotowanie
Świeże papryczki chilli umyć, osuszyć i odciąć ogonki. Papryki pokroić w mniejsze kawałki, i umieścić w blenderze (razem z pestkami). Dodać czosnek, cały kawałek obranego imbiru, ocet ryżowy i cukier. Na koniec dodać szczyptę soli. Całość zmiksować.
Pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.
Galeria
Witam
Mam pytanie czy pastę chilli można tak samo pasteryzować jak pastę ajwar ?
Pozdrawiam
Nigdy nie próbowałam pasteryzować tej pasty i nie jestem pewna czy można ją pasteryzować. To jednak świeża papryka, tylko zmielona. Chyba bym tego nie pasteryzowała. Ale ona dość długo wytrzymuje w zamkniętym słoiku w lodówce. Pozdrawiam