
Pasta z awokado i zielonego groszku. Nigdy nie byłam jakąś specjalną fanką awokado, do dziś nie wyobrażam sobie jedzenia samego awokado, skropionego jedynie oliwą z oliwek i posypanego solą (a co dopiero bez tego!)… No cóż, tak mam. Ale taka pasta to zupełnie coś innego. Odrobina zielonego groszku, czosnek, cytryna i dużo świeżej kolendry. Taką lubię :) I ten kolor!
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 50 g zielonego groszku (mrożonego)
- ½ ząbka czosnku
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- papryka chilli (można pominąć)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować przez kilka minut, aż będzie miękki. Nie należy gotować go zbyt długo, ponieważ straci swój kolor.
Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę (nie należy jej wyrzucać) i wydrążyć miąższ (skórkę wyrzucić).
Do blendera wrzucić ugotowany groszek, awokado i czosnek – całość zmiksować na gładką pastę.
Do pasty dodać sok z cytryny, sól, posiekaną papryczkę chilli (ilość dowolna) i kolendrę. Wymieszać.
Na koniec można pastę polać oliwą z oliwek.
Pastę najlepiej przechowywać w lodówce, np. w słoiku. Do słoika dobrze też wrzucić pestkę z awokado (pasta dłużej pozostanie świeża i nie powinna ciemnieć).
Galeria
Bardzo polecam avocado z owocami (tak, tak, z owocami). Do tej pory wyprobowalem z owocem mango a drugie polaczenie z truskawkami. Jakiekolwiek inne, zwlaszcza kwasne owoce zapewne tez pasuja z avocado. Swietny deser. Prosze sprobowac i opublikowac kilka nowych przepisow.
Ciekawy pomysł :)
SWIETNA STRONKA
Uwielbiam wasze przepisy , probuje kazdy jeden i wychodza super rewelacyjnie , swietnie opisane
Dziekuje ze jestes .
Miło mi :)