
Paluchy chlebowe z pomidorami. Drożdżowe paluchy z ciasta chlebowego z dodatkiem suszonych pomidorów i pesto z bazylii. Proste ciasto, aromatyczne dodatki i ciekawy efekt. Paluchy trzeba uformować w dość cienkie wałki, ponieważ podczas pieczenia zwiększą przynajmniej dwukrotnie swoją objętość. Idealne jako dodatek np. do piwa :) Lub po prostu jako przekąska, zwłaszcza z dodatkową porcją pesto.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 7 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 100 g pesto z suszonych pomidorów np. z tego przepisu
- 50 g pesto z bazylii np. z tego przepisu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g letniej wody
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Następnie dodać pesto z suszonych pomidorów oraz pesto z bazylii (najlepsze jest oczywiście pesto zrobione własnoręcznie, ale ostatecznie można je zastąpić gotowym). Na koniec dodać oliwę i letnią wodę.
Zagnieść gęste ciasto (mikserem z hakiem chlebowym – ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania powinno być elastyczne i jedynie delikatnie lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt lepkie można je jeszcze podsypać odrobiną mąki – ale tylko tyle by uzyskać odpowiednią konsystencję.


Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią aluminiową i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na w miarę równe części (z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk, o długości ok. 20 cm). Każdą część ciasta uformować w cienki wałek, mniej więcej grubości palca. Najlepiej zrobić to na blacie delikatnie wysmarowanym oliwą, lub jeśli ciasto będzie się wciąż kleiło – można pomóc sobie odrobiną mąki (np. dłonie obsypać mąką).
Paluchy ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ze względu na dużą ilość paluchów najlepiej formować je partiami, by uniknąć przerośnięcia ciasta – zanim upiecze się pierwsza partia. Drugą partię zacząć formować dopiero w momencie włożenia pierwszej do piekarnika.
Paluchy pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut, powinny tylko delikatnie podrosnąć. W piekarniku i tak dość mocno urosną.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Paluchy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, lub do czasu gdy się zrumienią.
Galeria
jak długo paluchy zachowują świeżość?