
Majonez pomidorowy. Jest to przepis na majonez, który zamiast normalnego oleju wykorzystuje olej lub oliwę pozostałą po zużyciu suszonych pomidorów. Taki olej często pozostaje nam po wykorzystaniu suszonych pomidorów i nie bardzo wiadomo co z nim zrobić. Ja proponuję prosty i aromatyczny majonez z kawałkami suszonych pomidorów, doprawiony tymiankiem i odrobiną chilli w płatkach.
Składniki
- 1 żółtko
- olej z 1 lub 2 słoików suszonych pomidorów
- 2-3 suszone pomidory
- 1-3 łyżeczek soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- 1 łyżka świeżego tymianku
- ewentualnie odrobina płatków chilli
Przygotowanie
Żółtko umieścić w niedużej misce, następnie dodać odrobinę oleju z suszonych pomidorów (ok. 1 małej łyżeczki) i ucierać energicznie trzepaczką.
Stopniowo dodawać olej, ważne jest aby dodawać go powoli i w małych ilościach, zwłaszcza na początku ucierania. Później można stopniowo zwiększać jego ilość.
Mniej więcej w połowie ucierania do majonezu dodać odrobinę soli, cukier i sok z cytryny. Dalej ucierać, aż skończy nam się olej. Majonez powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Na koniec do majonezu dodać posiekane suszone pomidory, tymianek i płatki chilli. Majonez można też ewentualnie doprawić jeszcze solą, sokiem z cytryny i cukrem – według uznania.
Taki majonez można przechowywać w lodówce ok. 2-3 dni.
Galeria