
Knäckebröd (chrupiący szwedzki chleb). Jest to rodzaj chrupkiego żytniego pieczywa o intensywnym smaku – lekko kwaśnym i lekko kminkowym. Jego chrupkość zależy od stopnia wypieczenia, trzeba uważać żeby go nie spalić ale też żeby nie piekł się zbyt krótko – bo stanie się gumowy. Chleb dla koneserów :) Jest bardzo specyficzny i na pewno nie każdemu będzie smakował. Ja go uwielbiam.
Składniki
- 200 g aktywnego razowego zakwasu żytniego
- 300 g wody
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 200 g mąki pszennej typ 1850 lub 2000
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta wymieszać bardzo dokładnie, można mieszać łyżką. Ciasto będzie mocno kleiste i takie ma być.
Miskę owinąć folią i schować do lodówki na noc, na ok. 10-12 godzin.
Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie) i wyłożyć na mocno obsypany mąką żytnią razową blat.
Ciasto będzie się mocno kleiło i dlatego potrzeba będzie sporo dodatkowej mąki żytniej. Ciasto podzielić na 10-12 części i z każdej uformować kulkę. Następnie kulkę obtoczyć obficie w mące i rozwałkować na cienki placek, grubości ok. 2-3 mm.
Placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Pozostawić na 10-15 minut.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, można piec z termoobiegiem.
Z podanych proporcji wyszło mi 12 placków, więc piekłam w sumie na trzy blachy.
Placki wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec po kilka minut z każdej strony. Czas pieczenia zależy od temperatury, czy włączonego termoobiegu. Trzeba cały czas kontrolować czas pieczenia – placki zbyt długo pieczone staną się bardzo twarde i ciężko będzie je ugryźć. Natomiast placki pieczone zbyt krótko będą gumowe.
Gotowe placki ostudzić na kratce, a po całkowitym ostudzeniu najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi ze strony Kuchnia Gucia.
Czy ciasto musi wyrastać 10-12 godzin w lodówce? Czy może trochę krócej w ciepłym miejscu?
Witam, chcę zrobić chlebek i chciałabym dopytać bo nie wiem czy chodzi o kimek czy o kmin rzymski?
Kminek.
mozna pominac drozdze?jesli tak to czy trzeba zwiekszyc ilosc zakwasu?
dziekuje za odp
Witam, jestem początkująca i się nie orientuje ile to jest „kilka minut”, bo dla jednych to 4 minuty, a dla innych 8 minut, a to czyni dużą różnicę. Proszę o udzielenie mi odpowiedzi, ile według Pani to „kilka minut”?
Czy w czasie pieczenia trzeba je odwrócić na drugą strone?
Tak, trzeba je obrócić.
Świetne to jest, muszę kiedy zrobić. Można pominąć drożdże? Po co one są, skoro jest zakwas?
Cudo :-)
Upiekłam bez drożdży, a mąkę pszenną miałam tylko taką 650 z Lidla. Chlebek wyszedł przepyszny, mhmmm, zajadam się nim z tapenadą i hummusem ;-)
Mozna go zrobic z samej maki zytniej? Lub zytniej i orkiszowej?
Nigdy tak nie robiłam, ale chyba widziałam gdzieś przepisy z użyciem samej mąki żytniej. Myślę, że powinno się udać.