
Hummus idealny. To drugi na stronie przepis na hummus, i ten jest zdecydowanie idealny. Gładki, kremowy i pyszny. Pasta na początku jest dość płynna, ale gęstnieje po schłodzeniu w lodówce. Aby uzyskać taką gładką konsystencję konieczne jest dodanie sody oczyszczonej do namoczenia ciecierzycy, a także do jej ugotowania. Ten hummus jest po prostu pyszny i uzależniający. Polecam!
Składniki
- 100 g suchej ciecierzycy
- 100 g pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- sól
- pieprz
- zimna woda
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- oliwa
Przygotowanie
Suchą ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej – na dzień przed przygotowaniem hummusu. Najlepiej zalać ją zimną wodą, tak by wody było dwa razy więcej niż ciecierzycy, dodać sodę, wymieszać i pozostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odlać, opłukać i ponownie zalać dużą ilością zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zagotować, do czasu gdy ciecierzyca będzie miękka (naciśnięte ziarno będzie się rozpadało w palcach).
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać pastę tahini, czosnek, sok z limonki (na początek ok. 2 łyżek), sól i pieprz.
Zmiksować na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta i nie będzie dawała się zmiksować – należy dodać zimną wodę. Ale stopniowo, uważając by nie dodać jej zbyt dużo.
Pod koniec miksowania hummus powinien być gładki i dość płynny, ale po schłodzeniu zgęstnieje.
Na koniec doprawić ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z limonki – do smaku.
Pastę schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać ją oliwą z oliwek, można posypać kolendrą lub natką pietruszki , można też posypać ją np. słodką papryką.
Galeria
tahini można dostać w sklepie Fresh market na półce z produktami do sushi
Hummus przygotowuję od jakiegoś czasu. Uwielbiam to!
Nigdy nie dodaję sody! Po co????
Wystarczy zalać ziarna zimną wodą, zostawić je na noc aby napęczniały i nazajutrz ugotować do miękkości. Moim niewątpliwym odkryciem w tym zakresie jest szybkowar! Namoczona wcześniej ciecierzyca potrzebuje tylko 30-40 minut aby doskonale ugotować się w szybkowarze.
Ugotowaną ciecierzycę dobrze schładzam zanim zmiksuję na pastę. Hummus przygotowywany z przestudzonyych ziaren ma zdecydowanie lepszy smak. Polecam!
Pasta tahini to nic innego jak zmiksowane ziarna sezamu i oliwy z oliwek, przepis jest dostępny w internecie :)łatwo zrobić samemu :)
Następnym razem muszę dokładnie tak zrobić. W Auchan nie można kupić tahini więc mój był bez podobnie jak koleżanki powyżej..taki humus przez jedno „m”. Nie zastosowałem tez triku z sodą chociaż pamiętałem więc też nie najlepiej, nie mam i będę musiał kupić. To chyba 2 najczęstsze niedociągnięcia odnośnie tej potrawy. Aha i ktoś mi nie chciał zrobić chleba świeżego a podobno musi być do hummusu. Chociaż ogólnie ten mój zjadliwy był…ale nie mam porównania za dużego bo robiony po raz pierwszy a drugi raz w życiu jedzony:) Bardzo fajne przepisy na stronce, muszę spróbować m.in. pasztetu z soi w najbliższym czasie..bo mam jej jeszcze 9 kg:):) Pozdrawiam . Oko
:) No chleb musi być :) Może za słabo prosiłeś o niego prosiłeś ;)
Od jakiegoś czasu dość intensywnie poszukuję gotowej pasty tahini, jednak nie znalazłam jej w żadnym sklepie (a szukałam m.in. w Almie na półkach ze zdrową/orientalną żywnością). Będę wdzięczna za rady, gdzie można stacjonarnie ją dostać.
Hmm… ja kupowałam już w różnych miejscach, ostatnio w Carrefourze chyba :) Ale są jest też w Piotrze i Pawle, no i raczej w sklepach ze zdrową żywnością powinna być. Pozdrawiam
E Intermarche jest