
Gofry. Najlepsze gofry jakie do tej pory udało mi się zrobić. A korzystałam już z wielu przepisów. Ten dostałam od mamy mojej koleżanki Moniki, która smaży je od lat :) Są najlepsze! Chrupiące i puszyste. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 sztuk (w zależności od gofrownicy). Następnego dnia można je odgrzać np. w tosterze lub w piekarniku. Trzeba jednak pamiętać, że udane gofry w dużej mierze zależą od samej gofrownicy – dobrze więc by miała dużą moc :)
Składniki
- 225 g mąki pszennej typ 450 lub 480
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 270 g mleka
Przygotowanie
Białka jajek ubić na sztywną pianę.
Resztę składników połączyć i zmiksować na gładkie ciasto. Na koniec dodać pianę z białek i całość wymieszać już tylko delikatnie łyżką, tak by piana nie opadła. Ciasto pozostawić na ok. 15 minut.
W tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Trzeba pamiętać, że powodzenie tego przedsięwzięcia w dużej mierze zależy zarówno od samej gofrownicy jak i stopnia jej nagrzania.
Przed nałożeniem ciasta można gofrownicę delikatnie posmarować cienką warstwą oleju.
Smażyć gofry kilka minut (zależnie od gofrownicy) na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć je na kratkę, tak by mogły odparować z każdej strony i pozostały chrupiące.
Galeria
Jaki ma Pani model tortownicy Dezal? Jak długo się niej robi gofry?
Ja kupiłam model 301.5 i gofry wychodzą mi z niej takie brązowe a nie takie pięknie złote jak u Pani.
Mam dokładnie taki sam model. Najpierw długo ją nagrzewam, tak ok. 20 minut, a później gofry smażę już krótko. Sprawdzam po kolorze czy są już gotowe :)
Mam pytanie jaki ma pani model gofrownicy,bo widzę że spore gofry pani piecze,przepis super😊
Ja mam marki Dezal.