
Chlebek naan. Tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarniku. Sam chlebek jest lekki i chrupiący, zyskuje niesamowity aromat dzięki posmarowaniu go oliwą lub klarowanym masłem, lub pesto. Można też posypać go np. wędzoną papryką w proszku, solą morską, czarnuszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Składniki
- 300 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g ciepłego mleka
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla – wraz z blachą do pieczenia.
Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 4 chlebki. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Galeria
Ja robię bułeczki płaskie (i tak wyrastają) i posypuję tartym serem. Pycha również następnego dnia !
Pozdrawiam Krystyna
Wyszly super, fajnie wyrosly i ogolnie czad, tylko tej maki w przepisie jest chyba troche za malo, wyszlo mi ciasto bardziej konsystencja zblizone do nalesnikowego :-D
Dziękuję :) Świetny przepis: wyszły wyśmienite – smak, zapach…mhmm..pycha! :) Pozdrawiam!
Ja robię z patelni, bo brak piekarnika :( I tak są SUPER
Jajko nie jest w oryginalnym przepisie!!!
To nie dodawaj :)
To nie podawaj, że to naan.
Witam
Zrobiłem i wyszły super. Świetny przepis. Zauważylem jedno, że jeśli się chce mieć z tego ciasta bułki, które można przekroić do zrobienia kanapek na wynos, wystarczy nie rozwałkowywać mocno środków – rosną w piekarniku na ładne owalne bułeczki.
Pozdrawiam
Ja za mocno spiekłam, ale i tak wszystkim smakowało ;)
Mistrzostwo :]
Mąż zachwycony – od dłuższego czasu chodził za nim taki chlebek, ale eksperymenty nie wychodziły – ten przepis to strzał w dziesiątkę :D Chyba często będziemy go robić.
Jak długo są świeże takie chlebki?
Najlepsze zaraz po upieczeniu. Nie ma się co czarować, następnego dnia to już nie będzie to samo.
Chlebki są super.Weszły na stałe do naszego menu.