
Chlebek naan. Tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarniku. Sam chlebek jest lekki i chrupiący, zyskuje niesamowity aromat dzięki posmarowaniu go oliwą lub klarowanym masłem, lub pesto. Można też posypać go np. wędzoną papryką w proszku, solą morską, czarnuszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Składniki
- 300 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g ciepłego mleka
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla – wraz z blachą do pieczenia.
Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 4 chlebki. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Galeria
Czy można zamiast drożdży suszonych dodać drożdże świeże, ewentualnie jak to zrobić?
Drożdży świeżych zawsze dwa razy więcej niż suszonych. 1 łyżeczka suszonych ma 4 g, zatem świeżych ok 8 g i najlepiej dodać je do ciepłego mleka z przepisu. Reszta jak w opisie.
Jestem zdumiona, już drugi przepis wykonałam ze strony i oba wyszły doskonale. Chlebkami naan szczególnie :-) Po powrocie z UK miałam problem aby kupić je w polskich sklepach. Teraz już problemu nie mam. Pozdrawiam
Ja mam tylko pytanie odnośnie ilości mąki.
Jak zrobić żeby 300g składników suchych i niemal tyle samo składników mokrych
połączyć w taki sposób żeby ciasto nie kleiło się do rąk?
Bo robię te chlebki już któryś raz i nadal mi się to nie udało.
Za każdym razem kończy się dodaniem prawie 150g mąki żeby ciasto przestało
być „płynne” na tyle żeby się nie kleiło.
Wiele zależy od wilgotności mąki. Ja też czasem muszę dodać jej trochę, a czasem nie muszę.
Przy 300 gramach mąki tyle płynów i jeszcze jajko?
Grubo.
Ja do 310 g daję 80 g jogurtu i 125 ml wody i 1 łyżkę oliwy.
I już wtedy dość długo klei się do rąk.
A od kiedy do chleba naan dodaje się jajko?
A od kiedy do najnowszej trzeba dodać jajko? Trzeba było napisać że to twoja wersja.
co to jest to zielone
Pesto z bazylii.