
Chlebek naan. Tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarniku. Sam chlebek jest lekki i chrupiący, zyskuje niesamowity aromat dzięki posmarowaniu go oliwą lub klarowanym masłem, lub pesto. Można też posypać go np. wędzoną papryką w proszku, solą morską, czarnuszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Składniki
- 300 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g ciepłego mleka
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla – wraz z blachą do pieczenia.
Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 4 chlebki. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Galeria
A od kiedy do chleba naan dodaje się jajko?
A od kiedy do najnowszej trzeba dodać jajko? Trzeba było napisać że to twoja wersja.
co to jest to zielone
Pesto z bazylii.