
Chleb żytni z dynią. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. Jest to chleb z jasnej mąki żytniej z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i puree z dyni. Chleb pięknie wyrósł, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. I ten obłędny kolor…Użyłam puree z dyni Hokkaido, ale można spróbować z każdą inną dynią – puree musi być jednak dość gęste. Ciasto wymieszane łyżką. Polecam!
Składniki
Składniki na zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 250 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok.8 – 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 200 g wody
- 150 g gęstego puree z dyni*
- 100 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 40 g pokruszonych pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
* Puree z dyni – dynię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, zostawiając skórę. Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut – lub do czasu gdy miąższ stanie się miękki. Dynię ostudzić, usunąć skórę, a miąższ zmiksować blenderem na gładką pastę. Puree powinno być gęste. Jeśli będzie zbyt rzadkie można je jeszcze odparować, gotując dynię na małym ogniu – do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
puree z dyni
Przygotowanie
Zaczyn połączyć z wodą i puree z dyni. Dokładnie wymieszać. Powinno powstać gładkie i lejące się ciasto. Następnie dodać mąkę pszenną i ponownie dokładnie wymieszać, aż całość stanie się gładka, a w cieście nie będzie grudek.
Następnie dodać mąkę żytnią, sól oraz pokruszone pestki dyni. Wymieszać dokładnie, ale tylko do czasu gdy wszystkie składniki dobrze się połączą (konsystencja ciasta na zdjęciu poniżej). Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 230 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 210 stopni C i piec jeszcze ok. 20 minut.
Pod koniec pieczenia chleb można wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i dopiec go już bez formy przez ok. 10 minut – do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Chleb najlepiej kroić dopiero następnego dnia po upieczeniu.
Galeria
Przepis pochodzi ze strony Zapach Chleba, polecam serdecznie!
Cały zaczyn – razem z 50 g zakwasu (w sumie 550) czy po urośnięciu, te 50 zostawić do kolejnego chleba?
Mam ten chlebek w kolejce do zrobienia :)
Czy można ten chleb upiec bez dodatku mąki pszennej ?
Chlebek wlasnie sie studzi na kratce! Wyrosnal o wiele bardziej niz do brzegu formy i pachnie i wyglada bosko, wiec nie wiem jakie sily mialy by nas powstrzymac od zjedzenia go na kolacje! (W opisie polecasz czekac do nastepnego dnia, haha).
Bardzo podobny do tego który kupuję w piekarni Tyrolskiej w Olsztynie. Może kiedyś sam spróbuje zrobić.
Czy 1,5 h to nie za krótko jak na zakwas? Zdąży wyrośnie w tej formie?
Witam bardzo dziękuję za super przepisy na pyszne chlebki. Mam jedno pytanie kupiłam ceramiczną formę do pieczenia chleba i zaobserwowałam, że czas pieczenia jest dłuższy od podanego w przepisie bo w przeciwnym razie mam problem z wyciągnięciem chlebka z formy. Czy masz jakieś wskazówki co do pieczenia chleba w formie ceramicznej?. Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
Pyszny chlebek gorąco polecam