
Nieskomplikowany przepis na chleb żytni, lecz tym razem nie razowy – ale jasny, z mąki żytniej chlebowej typ 720. Smaczny chleb o wilgotnej, gąbczastej i elastycznej strukturze. Nie wymaga długiego wyrabiania, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Polecam zwłaszcza osobom początkującym w temacie wypieków pieczywa na zakwasie.
Składniki
Składniki na zaczyn
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g wody
- 1 duża łyżka zakwasu żytniego
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 400 g wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Mąkę połączyć z solą, wodą i całym zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Całość wymieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być raczej luźna, tak aby można było mieszać łyżką (można dodać ewentualnie trochę więcej mąki lub wody w celu osiągnięcia pożądanej gęstości) – jak na zdjęciu poniżej.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto, od razu po wymieszaniu, przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie niemal do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C, program „góra + dół”.
Włożyć chleb do gorącego piekarnika (usuwając wcześniej folię spożywczą) i piec ok. 40-50 min lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Witam. Czy gramy wody rownaja sie mililitrom?
Tak.
Witam serdecznie,
Ciesze sie ze w końcu trafiłem na bardzo prosty przepia ;)
do chlebka dodaje troche ziaren slonecznika, dyni, siemie lniane.
Polecam do piekarnika wlozyć garnuszek z wodą, wtedy skórka będzie bardziej chrupka
Niestety ale w 50 procentach prypadków chleb odchodzi o skórki na gorze – co może być przyczyną? Za mało wody/mąki / zakwasu/ a może za długo wyrastane?
Cześć, piekę ten chleb już chyba dziesiąty raz i za każdym razem jest smaczniejszy! Świetny przepis. Mam jednak pewien problem – gdy już włożę ciasto w foremki to na jego wyrośnięcie czekam około 14 godzin. Chleby w tym czasie leżą sobie w piekarniku przy zapalonej żarówce, przykryte folią, ale rosną bardzo wolno. Jak nie chciało mi się czekać to wyrastały bardzo popękane. Ale żeby 14 godzin? Rozczyn stoi jakieś 12 godzin. Zakwas mam z mąki żytniej razowej 2000, dokarmiam codziennie rano ok 3 łyżkami mąki i 4 wody. Czy coś robię nie tak?
Witam, przygotowałem zaczyn i dopiero teraz doczytałem w komentarzach że zakwas ma być aktywny. Dodałem taki prosto z lodówki. Co teraz? Zresztą jaka to różnica czy aktywny czy nie? Przecież aktywowanie to nic innego jak dodanie wody i mąki więc to samo co tu w tworzeniu zaczynu, czy nie?
Teraz mam poczekać dłużej skoro dałem nieaktywny zakwas?
Chlebek pyszny robię juz nie wiem od kiedy. Jedynie z czym mam problem to skórką. Czy należało by posmarować.
Witam, czy do chleba i zaczynu można użyć mąki żytniej chlebowej 2000?
Witam czy w przepisie jest jedną łyżka zakwasu to chodzi o ten zakwas co go hodowalam przez pare dni
Tak, tylko musi być aktywny.
Mam problem z rośnięciemchleba. Chleb rośnie ładnie, ale przykleja mi się do folii. Z kolei jak zdejmuję folię, to ciasto opada. Jak praktycznie sobie z tym można poradzić
Nie przykrywaj formy folią, tylko np. włóż formę do torby foliowej i ułóż ją tak, by nie dotykała wierzchu formy.
Ja przypinamy spinacze biurowe (takie klipsy) do foremki i dopiero wtedy owijam folią. Spinacze robią za rusztowanie i ciasto się nie przykleja. A jak przerośnie i się przyklei to zawsze mi się udawało powoli zdjąć, bez opadania chleba.
dzień dobry, mam gotoay zakwas żytni z mąki 2000. czy mogę zrobić z tej mąki chleb z powyzszego przepisu? pozdrawiam
Tak.
Piekłam ten chleb dziś po raz 12 i albo wychodził potwornie gliniasty albo zakalec i oddzielona skóra. Już mi ręce opadają :( Próbowałam dłużej piec, dłużej wyrastać, piec dłużej, w formie z papierem i bez, dziś dodałam dużo mniej wody, do tego stopnia, że ciężko było mieszać ciasto i znów to samo. Co robię źle? Pomocy!
spróbuj obniżyć temperaturę