
Nieskomplikowany przepis na chleb żytni, lecz tym razem nie razowy – ale jasny, z mąki żytniej chlebowej typ 720. Smaczny chleb o wilgotnej, gąbczastej i elastycznej strukturze. Nie wymaga długiego wyrabiania, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Polecam zwłaszcza osobom początkującym w temacie wypieków pieczywa na zakwasie.
Składniki
Składniki na zaczyn
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g wody
- 1 duża łyżka zakwasu żytniego
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 400 g wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Mąkę połączyć z solą, wodą i całym zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Całość wymieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być raczej luźna, tak aby można było mieszać łyżką (można dodać ewentualnie trochę więcej mąki lub wody w celu osiągnięcia pożądanej gęstości) – jak na zdjęciu poniżej.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto, od razu po wymieszaniu, przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie niemal do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C, program „góra + dół”.
Włożyć chleb do gorącego piekarnika (usuwając wcześniej folię spożywczą) i piec ok. 40-50 min lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Czy 50 min to nie za krótko? Wyjęłam chleb po tym czasie ale nie dość że nie był w ogóle zrumieniony, to pod skórką trząsł się jak galareta, ewidentnie był jeszcze surowy w środku. Wstawiłam jeszcze na dodatkowe 15 min w 200 stopniach, po czym wyjęłam z foremki dopiekłam jeszcze 10 min. Wszedł pięknie zrumieniony. W sumie to siedział w piekarniku aż 25 min dłużej niż podano w przepisie. Użyłam silikonowej foremki zamykanej na górze. Czy to przez tą foremkę czas pieczenia się wydłużył?
Witam,
Moge w piekarniku piec dwie blaszki chleba? Dopieka sie? Mam obawy, gdyz pieczemy gora-dol…
Masakra.. upiekłam dwa naraz i wyszedł mi też koszmarny zakalec z pyszną , totalnie popękana skóra…