
Chleb zmieniający życie. To chleb, który już jakiś czas temu opanował internet. Pochodzi ze strony My New Roots i jeśli chcecie wiedzieć skąd taka nazwa, to tam znajdziecie jej genezę :) Jest naprawdę banalnie prosty. Każdy, nawet totalny laik jest w stanie go przygotować. Nie zawiera mąki, drożdży, czy zakwasu – po prostu same ziarna, sklejone babką płesznik. Przyznam, że mnie nie powalił na kolana, ale ma wielu fanów. Moim zdaniem najlepiej smakuje po podpieczeniu w tosterze.
Składniki
- 135 g pestek słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów
- 145 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki nasion chia (ja pominęłam)
- 4 łyżki łusek babki płesznik (psyllium husk powder) lub łupin babki jajowatej*
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić np. miodem)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee (ja dodałam olej rzepakowy)
- 350 g wody
- ewentualnie 2 łyżki jagód goji
*Łuski babki płesznik (psylium husk powder) można czasem dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub np. na allegro. Prostszym rozwiązaniem jest użycie łupin babki jajowatej, którą można dostać w każdej aptece pod nazwą Ispagul. Tego produktu użyłam właśnie w przepisie.
Przygotowanie
Przygotowanie tego chleba jest naprawdę proste – wystarczy wymieszać najpierw wszystkie suche składniki. Następnie dodać do nich składniki mokre i ponownie dobrze wymieszać.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta – można dodać jeszcze trochę wody. Należy pamiętać, że masa po jakimś czasie mocno zgęstnieje (dzięki babce płesznik).
Całość przełożyć do niedużej formy silikonowej np. o wymiarach 25 cm x 10 cm. Może być też inna forma, nie musi być silikonowa. Można ją wtedy wyłożyć papierem do pieczenia. Całość pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej (maksymalnie chleb może stać 24 godziny).
Chleb nie urośnie, nie zawiera drożdży, zakwasu ani niczego innego spulchniającego, więc nie ma co się spodziewać, że np. podwoi swoją objętość. Będzie dokładnie taki jak zaraz po przełożeniu do formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C, program „góra + dół”.
Chleb piec w formie przez 20 minut, następnie wyjąć go z formy i piec jeszcze ok. 30-40 minut na samej blasze z piekarnika. Pod koniec pieczenia chleb powinien być lekko zrumieniony.
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najlepiej smakuje po opieczeniu kromek w tosterze.
Galeria
Przepis pochodzi ze strony My New Roots.
Dziękuję za bardzo profesjonalną stronę :)
a mozna dodac ostropest zamiast tej babki?
Babka mocno zagęści ciasto, nie wiem czy ostropest też tak działa, ale chyba nie.
Witam, czym mozna zastapic babke płesznik? mozna pominąc?
Nie można.
Czy suche składniki można zmielić tak by nie było widać ziarenek?
ale w tym chlepie własnie chodzi o te ziarenka inna nazwa chleb całoziarnisty, nie ma w nim zakwasu czy drożdży wiec inna forma sprawi ze bedzie niejadalny
Pierwszy chlebek upieczony. Rewelacja. Prosty w przygotowaniu.Bardzo smaczny i sycący.
Dziękuję za udostępnienie przepisu. Będę testować kolejne.
Czy siemię lniane dodajemy całe nasiona czy zmielone??
Całe.