
Chleb ziołowy z fetą. Prosty i niewymagający wiele pracy chleb pszenny na drożdżach, z dużą ilością ziół i serem typu feta. Co prawda chleb nie zachowuje długo świeżości, najlepszy jest w dniu zrobienia i ewentualnie następnego dnia – ale w smaku jest taki zaskakujący. Zastanawiałam się co mi ten smak przypomina i doszłam do wniosku, że jeden z popularnych na rynku serków z ziołami :) Niby oczywiste :). Dla jednych to może zachęta – dla innych być może wprost przeciwnie… Ja polecam.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g maślanki naturalnej
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej np. typ 480 lub 550
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka soli
- 100 g sera typu feta
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypioru (nieduży) lub innych ulubionych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- 150 g letniej wody
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać maślankę i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę połączyć z płatkami, solą i pokruszoną w małe kawałki fetą. Następnie dodać posiekane zioła i drożdże z maślanką. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno pozostać wciąż lepkie, ale takie ma być. Nie należy dodawać więcej mąki.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść jeszcze raz, lub wymieszać je łyżką – wciąż będzie dość lepkie. Następnie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami. Formę przykryć np. folią spożywczą i chleb pozostawić do ponownego wyrośnięcia – do czasu, aż urośnie niemal do brzegów formy.
UWAGA – chleb urośnie bardzo szybko, warto więc od razu nastawić piekarnik.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go już na samej kratce piekarnika, przez ok. 10 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Galeria
Czy moge ten chleb upiec w garnku rzymskim, czy jest zbyt rzadkie ciasto? Jesli tak to czy moge dodac wiecej maki?