
Chleb z ziemniakami i mlekiem. Jest to chleb na zakwasie pszennym, z dodatkiem suszonych drożdży. W całości wykonany z mąki pszennej. Dodatek mleka sprawia, że chleb jest biały i delikatny. Natomiast ziemniaki powodują, że chleb dłużej pozostaje świeży. W przepisie, zamiast ugotowanych ziemniaków, wykorzystuje się płatki ziemniaczane. Niestety nie są one łatwo dostępne, dlatego też ostatecznie można użyć czystego puree ziemniaczanego instant, którego głównym składnikiem są właśnie płatki.
Składniki
- 3 łyżki płatków ziemniaczanych
- 130 g gorącej wody
- 200 g mleka
- 150 g pszennego zakwasu np. z tego przepisu
- 1 jajko
- 35 g rozpuszczonego masła
- 520 g mąki pszennej np. luksusowej typ 500 lub 550
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Przygotowanie
Płatki ziemniaczane (lub puree ziemniaczane instant) połączyć z gorącą wodą, mlekiem, zakwasem oraz jajkiem.
Następnie dodać rozpuszczone masło, mąkę, sól i suche drożdże. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Powinno delikatnie lepić się do rąk.


Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Po godzinie ciasto należy odgazować ( tzn. ciasto wyłożyć na podsypaną mąką blat, rozpłaszczyć i brzegi ciasta złożyć do środka – jak kopertę. Najlepiej zrobić to dwukrotnie). Następnie uformować kulę i pozostawić w misce na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie odgazować, uformować podłużny lub okrągły bochenek i przełożyć go do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy chleb wyraźnie urośnie.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C – wraz z blachą do pieczenia, program „góra + dół”.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem ale niezbyt głęboko.
Piec w temperaturze 230 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z bloga Tatter.
Cudowny chleb.Smak dziecinstwa,chleb jak kiedyś piekła babcia.Piekę od pewnego czasu różne chleby ale ten jest najlepszy.Takiego smaku szukałam.Dziekuje za ten przepis.
Od siebie dodalam dwie łyżki płatków z dyni.Wyszło przepysznie.Smakuje wszystkim.
Pozdrawiam serdecznie :-)
Witam serdecznie
Chce użyć ugotowanych ziemniaków,czy postępuje z nimi tak jak z płatkami? Czyli mam je wymieszać z wodą i mlekiem i jajkiem?
Uwielbiam Pani przepisy, pięke różne chlebki z Pani strony i zawsze są pyszne i udane! Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!
Ugotowane ziemniaki dodałabym od razu do ciasta. Nie trzeba ich wcześniej mieszać. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam
Czy mozna zrobić na zakwasie zytnim?
Pewnie można spróbować, ale pamiętaj że zakwas żytni będzie cięższy i chleb wyjdzie po prostu inny.
Witam. Robię ten chlebek zamieniając płatki ziemniaczane na ugotowane ziemniaki (3łyżki). Jest to ulubiony chlebek moich dzieci.
Robiłam go też z mąki orkiszowej jasnej typ 650. Polecam bardzo.
Witam.Chce suszone ziemniaki zastapic ugotowanymi.Ile trzeba na taka porcje.Nie pieklam jeszcze takiego chlebusia.Zaznaczam ze pieke juz poltora roku i chlebki sa pyszne.Serdecznie pozdrawiam!!!!!! Halina
Tak myślę, że dałabym chyba właśnie ze 2-3 łyżki ugotowanych ziemniaków. Staraj się tylko zachować konsystencję ciasta pod koniec wyrabiania. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie :)
Moja znajoma Włoszka robi w domu tego typu chlebek i na 2 kg mąki daje 2 duże ziemniaki więc na 1 kg jeden powinien wystarczyć.