
Chleb z rozmarynem i pomidorami. Kolejny szybki chleb, tym razem z rozmarynem i suszonymi pomidorami. Miękki i pachnący – dla fanów włoskich smaków. Zapach suszonych pomidorów i świeżego rozmarynu jest mocno wyczuwalny. Bardzo szybko wyrasta i wystarczy pół godziny, aby go upiec. Polecam!
Składniki
- 450 g mąki pszennej np. tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 ½ zwykłej soli
- ½ łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 300 g ciepłej wody
- 50 g oliwy
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
Przygotowanie
Mąkę połączyć z solą, cukrem i drożdżami. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę, oliwę (może być ta ze słoika z suszonymi pomidorami), rozmaryn i pokrojone, odciśnięte z oliwy suszone pomidory. Wyrobić elastyczne ciasto, może delikatnie lepić się do rąk. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki – ale tylko tyle by uzyskać pożądaną konsystencję (jak na zdjęciu poniżej).


Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować okrągły lub owalny bochenek (gdyby ciasto wciąż się kleiło – można delikatnie podsypać mąką). Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Chleb musi wyraźnie urosnąć.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożem w kilku miejscach i od razu włożyć, wraz z blachą, do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Właśnie dziś postawoniwlam go upiec zobaczymy co wyjdzie ;-) wyrósł ładnie .. pytanie jak będzie smakował
Pięknie dziękuję! Przepięknie wyrósł i jest pyszny
Witam czy można ten chleb upiec w foremce?
Tak, można.
Witaj! Mam pytanko o ten chlebek. Po tym jak fajnie wyrósł mi w misce, przełożyłam na blachę do ponownego wyrośnięcia i mi się rozjechał i tylko lekko urósł. Nie mam tak jak na Twoim zdjęciu.
Wyszła jakaś płaska pita niż chlebek ze zdjęcia. Jak zrobić aby chleb się nie rozjeżdżał tylko był okrągły i rósł do góry?
Help!
To pewnie kwestia mąki. Spróbuj np. wysuszyć mąkę przed dodaniem jej do ciasta (wsyp ją np. do szklanej miski i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 50-70 stopni C. W między czasie kilka razy ją zamieszaj). Jak mąka wystygnie – dodaj ją do ciasta. Dobrze też użyć mąki o wysokiej zawartości białka – np. ok 11g. Tyle ma zazwyczaj mąka luksusowa. Być może też ciasto było nie dość długo wyrabiane. Kolejną przyczyną może być kwestia temperatury piekarnika. Powinien być dobrze rozgrzany zanim włożysz do niego chleb. Pozdrawiam
ok. spróbuję i kupię lepszą mąkę. dzięki!