
Chleb z prażonymi ziarnami. Dodanie do ciasta uprażonych wcześniej ziaren słonecznika i siemienia lnianego nadaje mu zaskakująco dobrego smaku i co najważniejsze – po upieczeniu chleba ziarna pozostają wciąż chrupiące.
Składniki
Składniki na zaczyn:
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
Składniki na ziarno:
- 35 g siemienia lnianego
- 100 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Wieczorem namoczyć również siemię lniane. Ziarna zalać zimną wodą, pojemnik przykryć i pozostawić na noc do napęcznienia.
Składniki na ciasto właściwe:
- Cały zaczyn
- Całe namoczone siemię lniane wraz z wodą
- 380 g mąki pszennej
- 40 g mąki żytniej typ 720
- 60 g uprażonych ziaren słonecznika
- 30 g uprażonego siemienia lnianego
- 175 g wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyrobić gładkie ciasto (przez kilka minut). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było zbyt rzadkie należy dodać jeszcze odrobinę mąki ale nie za dużo – tylko tyle aby osiągnąć odpowiednią konsystencję – taką jak na zdjęciu poniżej.
ciasto przed wyrastaniem
Całość przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.
W trakcie wyrastania, mniej więcej po 1 godzinie, ciasto należy odgazować. Należy wyjąć ciasto z miski, ułożyć je na blacie wysypanym mąką, rozpłaszczyć a następnie boki ciasta złożyć do środka. Ponownie uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia na resztę czasu (1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto powinno znacząco zwiększyć swoją objętość. Należy albo uformować z niego bochenek i przełożyć do wysypanego mąką kosza do wyrastania chleba lub po prostu przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 cm x 15 cm (lub 35 cm x 10 cm), przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 – 2,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno urosnąć niemal do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Chleb piec ok. 40 – 45 min lub do czasu gdy chleb ładnie zbrązowieje a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis pochodzi z książki – Jeffrey Hamelman „Bread”
Witam! Tan chleb musi być wspaniały i właśnie skusiłam się na ten przepis, to już kolejny z Pani strony! Robiłam jak zawsze, z wagą kuchenną i dokładnie odmierzając proporcje. ciasto wyszło dosyć zwarte, trudniejsze w wyrabianiu od poprzednich ciast. Czy to dlatego, że siemię wiąże wodę / czy może jednak w tym wypadku powinnam dolać wody?
A czy może być mąka pszenna typ 750?