
Drożdżowy chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami, z dodatkiem oregano. Bardziej z kategorii zbitych i bułkowych niż lekkich i puszystych. Ale naprawdę pyszny! Można spróbować również z innymi dodatkami np. z kaparami, szynką parmeńską, fetą…
Składniki
- 900 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki oregano
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 2,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 łyżek oliwy (może być oliwa ze słoika z pomidorami suszonymi)
- 1 łyżka soli
- 150 g suszonych pomidorów
- 150 g zielonych oliwek
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w jednej szklance ciepłego mleka z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oregano i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Następnie dodać pozostałą część ciepłego mleka, oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać oliwki oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować okrągłe bochenki. Ułożyć ja na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać aby pomiędzy chlebami zachować odległość, ponieważ dość mocno wyrosną.
Ułożone na blaszce bochenki lekko spłaszczyć ręką, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min w temperaturze pokojowej.
Pieczenie
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Chleby piec ok. 45 min.
Z podanych proporcji wychodzą cztery dość duże okrągłe bochenki o średnicy ok. 15 cm.
Polecam wykonanie z połowy porcji :-)
Galeria
wygląda przepysznie!
Czy można ten chleb zrobić z jakiejś „zdrowszej” mąki (pełnoziarnistej)?
A w przypadku wypieku z suchymi drożdżami jaka ilość będzie odpowiednia?
Dwa razy mniej niż świeżych. I nie trzeba ich rozpuszczać. Można od razu dodać je do mąki.
Chlebuś fantastyczny, smakuje wyśmienicie. Bardzo prosty w wykonaniu.
Witam, fajny przepis, ale już po 20 minutach chlebki są bardzo mocno przypieczone z wierchu. Czy powinno się piec z termoobiegiem? Czy bez? Co zrobić, żeby chleb nie przypalał się z wierzchu?
Wygląda smakowicie. A mogłabym go upiec w formie bułeczek? Ile krócej je piec?
Oczywiście, to ciasto nadaje się również do bułek. Piekłabym je pewnie ok.20-30 minut. Ciężko powiedzieć dokładnie.
Chleb jest mega! Mega smaczny! Mega ładny! Mega prosty! Polecam i bardzo dziękuję za fantastyczny przepis
Bardzo proszę :) Pozdrawiam
Chlebek przepyszny. Zastanawiam się, jak by wyszedł z mąką pełnoziarnistą?