
Chleb z makiem. Niezwykle chrupiący chleb pszenny z makiem – na drożdżach. Co prawda jest trochę zabawy z uformowaniem go w spiralnie zwinięty bochenek, ale za to wygląda bardzo efektownie. Można oczywiście pominąć ten etap i uformować go w zwykły okrągły bochenek. Chleb jest miękki w środku, ale ma bardzo chrupiącą skórkę. Polecam, zwłaszcza zaraz po upieczeniu!
Składniki
- 550 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- 100 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży
- 350-380 g letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek suchego maku
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki wymieszać razem z solą i drożdżami. Dodać letnią wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na początku dodać 350 g wody, gdyby ciasto było zbyt suche należy dodać jeszcze trochę wody – tyle by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno kleić się do rąk.


Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 cm x 25 cm.
Następnie płat ciasta posmarować oliwą z oliwek i dość mocno posypać makiem. Ciasto podzielić, wzdłuż dłuższej krawędzi, na 4 płaty.
Każdy z płatów owinąć spiralnie wokół własnej osi.
Następnie połączyć ze sobą końce zwiniętych płatów i wszystkie cztery płaty również zwinąć spiralnie wokół własnej osi. Z powstałego wałka (składającego się z czterech spiralnie skręconych płatów) uformować wieniec – instrukcja na zdjęciach poniżej.






Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Chleb musi wyraźnie urosnąć.
Można również pominąć całą powyższą procedurę i z wyrośniętego ciasta uformować okrągły lub owalny bochenek, posmarować go oliwą, posypać makiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach ostrym nożem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć, wraz z blachą, do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Polecam, zwłaszcza z pesto z suszonych pomidorów – na które przepis znajdziecie tutaj.
Galeria
Źródło przepisu – Lorraine Pascale.
Nie miałam oliwy z oliwek. Użyłam oleju bazyliowego, dodatkowo syn poprosił abym oprócz makiem posypała czosnkiem granulowanym. Wyszło rewelacyjnie. uwielbiam tą stronę a moja rodzinka chlebki pieczone wg tych przepisów.
Super przepis dziękuję
Mam pytanie, czy chlebek mozna upiec w blaszce wąskiej 35×11?Czy lepiej poprostu uformowac bochenek?
Spokojnie można go upiec w formie 35 cm x 11 cm, lub uformować w zwykły bochenek.
Witam serdecznie upieklam chlebek wyszedl rewelacyjnie pycha! u nas w szwecji nie ma dobrego chleba dlatego postanowilam upiec wlasny to moj pierwszy chleb jest pyszny! ale na drugi dzien moj chlebek byl troche suchy przy krojenu kruszyl sie, zrobilam taki podstawowy bez rozwalkowani i zaplatania pominelam ten etap czy zrobilam cos nie tak, czy mozna dodac do ciasta jakis skladnik zeby chleb byl dluzej wilgotny z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam. zosia
Proponuję dodać trochę mniej mąki. Zazwyczaj niedostatecznie nawodnione ciasto powoduje, że chleb się kruszy. Ale nie ma się co oszukiwać – chleb na drożdżach nigdy nie pozostanie długo świeży. Choć np. ten chleb – Pszenny z siemieniem lnianym naprawdę długo pozostaje świeży, jak na chleb drożdżowy :). Pozdrawiam
Witam,
Czy na zwykłych drożdżach też się uda?
Tak, drożdży świeżych powinno być mniej więcej dwa razy więcej niż suchych – czyli ok 15g. Trzeba je tylko wcześniej rozpuścić z odrobiną cukru i 1 łyżką letniej wody, a następnie dodać do ciasta.
Dziękuję, na pewno spróbuję :)
Mam przepyszny, chrupiący chleb! Tak jak pisałam, nie użyłam mąki pszennej razowej, zastąpiłam ją zwykłą. Jestem wdzięczna za przepis, ponieważ tu gdzie jestem mają strasznie niesmaczne pieczywo ! Pozdrawiam serdecznie!
Super :). Bardzo się cieszę. Zachęcam też do wypróbowania innych przepisów ze strony. Pozdrawiam
nie posiadam w tym kraju gdzie jestem mąki pszennej razowej, czy coś się stanie jeśli jej nie dodam ? Pozdrawiam :)
Nic się nie stanie. Możesz ją zastąpić zwykłą jasną mąką pszenną. Pozdrawiam
I kolejny rewelacyjny przepis, robię tak jak opisane i wychodzi! zwłaszcza że to moje początki pieczenia pieczywa:)
Dziękuję bardzo i cieszę się z Twoich sukcesów :)
Ja również po wypróbowaniu… bardzo smaczny, chrupiący, wypiekł się, znakomity z prawdziwym masełkiem, zjedliśmy z pastą jajeczno-rybną, wszyscy się zajadali, ale nie wiem dlaczego chlebek mi nie wyrósł jak trzeba :( był dość zbity, może dałam zbyt ciepłą wodę? Czy to możliwe, żeby problem tkwił w zbyt ciepłej wodzie, albo było jej zbyt mało??
Woda nie powinna być za ciepła, najlepsza jest taka letnia, zbyt ciepła może „zabić” drożdże – raczej obstawiałabym, że to właśnie była przyczyna. Następnym razem spróbuj zrobić z letnią wodą :) Pozdrawiam
Właśnie go zrobiłam – fantastycznie wyglada i smakuje :))) Może tylko zbyt luźno zwinęłam wieniec ale to nic. Mieliśmy wszyscy ogromna frajde odrywajac po kawałku jeszcze ciepłego chlebka. Super przepis!
Bardzo się cieszę :)