
Bardzo prosty przepis na chleb wieloziarnisty. Miękki z chrupiącą skórką i z dużą ilością ziaren. Najważniejsze, oprócz walorów smakowych, jest w nim to że błyskawicznie się go przygotowuje!
Składniki
- 300 g mąki pszennej np. typ 450 lub 480
- 200 g mąki graham typ 1850
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki otrąb żytnich
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 0,5 litra wody
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić z jedną łyżką cukru. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać siemię lniane, słonecznik, otręby i sezam. Na koniec dodać sól, rozpuszczone drożdże i 0,5 l letniej wody. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć raczej luźną konsystencję – taką aby swobodnie można było mieszać łyżką. Gdyby było zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia jedynie na 20 min w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać łyżką i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 10 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np., otrębami).
Chleb pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min.
Pieczenie
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, program „góra + dół”.
Gdy chleb delikatnie urośnie od razu wstawić go do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Czas jest orientacyjny, wszystko zależy od piekarnika. Ja piekłam niecałą godzinę. Chleb ma mieć ładną brązową skórkę, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Czy zamiast mąki graham mogę dać orkiszową lub żytnią?