
Chleb rosyjski. Pszenno-żytni chleb o bardzo wyrazistym smaku i zapachu. Ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi gorzkiego kakao oraz kawy i choć aromaty te są mocno wyczuwalne podczas pieczenia – później stają się dużo mniej intensywne. Chleb jest za to delikatnie kminkowy, lekko słodkawy, miękki i ma dość zwartą strukturę – samo ciasto po wyrobieniu jest bardzo gęste. Naprawdę dobry chleb. Polecam!
Składniki
- 155 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 90 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 250 g mąki pszennej np. tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
- 40 g płatków owsianych
- 75 g bułki tartej
- 1 ½ łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
- 2 łyżki kawy w granulkach
- 2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 1 ½ łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- 2 łyżki oleju
- 360 g letniej wody
Przygotowanie
Wszystkie rodzaje mąki połączyć z płatkami owsianymi, bułką tartą, kakao, kawą, kminkiem, solą i suchymi drożdżami. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mokre składniki – melasę, olej oraz letnią wodę. Zagnieść gęste ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto może delikatnie lepić się do rąk (gdyby lepiło się zbyt mocno – blat można podsypać delikatnie mąką pszenną i jeszcze raz zagnieść).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto jest tak gęste, że może potrzebować nieco więcej czasu na wyrastanie). Powinno podwoić swoją objętość.


Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami formy o wymiarach 26 cm x 12 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno wypełnić formę niemal po brzegi.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia – chleb można wyciągnąć z formy i dopiec go już bez formy, do czasu aż postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis pochodzi z książki – „Bread Machine” Jennie Shapter
A można zamiast pszennej mąki dać orkiszową ?
Można, ale też orkiszową jasną np. typ 630.
Czy zamiast mąki żytniej typ 720 można dodać mąkę żytnią typ 2000?
Raczej odradzam. Mąka żytnia razowa lepiej sprawdza się z zakwasem niż z drożdżami.
Może być syrop klonowy?
Tak, można użyć klonowego.
Chlebek pyszny. Z syropem klonowym jest ok.
Witam,czym można zastąpić melasę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Np. miodem, ale chleb może wyjść wtedy trochę jaśniejszy.
chciałabym upiec chleb ale zamiast drozdzy wolalaby dodac zakwas.Ile dodac drozdzy??wprawdzie nie ma takiego przelicznika drozdzy na zakwas ale może Pani cos doradzi:)?
Niestety nie piekłam tego chleba na zakwasie i nie umiem powiedzieć ile trzeba go dodać. Możesz spróbować dodać np. ok. 100 g aktywnego zakwasu, ale nie mogę gwarantować sukcesu.
czy zamiast drozdzy mozna dodac zakwas?? tylko jak to przeliczyć skoro nie ma przelicznika drozdzy na zakwas:/??
Chciałbym się upewnić – gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do formy już bez ponownego zagniatania?
Najlepsza strona o robieniu pieczywa, jaką widziałem – wspaniałe przepisy, piękna wizualnie, rewelacyjne zdjęcia. :)
Pozdrawiam
Można je jeszcze raz zagnieść i wtedy przełożyć do formy. I dziękuję ci bardzo za miłe słowa, cieszę się że ci się podoba :) Pozdrawiam
Niestety, chleb nie wyszedł do końca tak, jak powinien był. Dość słabo wyrósł, po przełożeniu do formy prawie w ogóle, zdecydowanie nie sięgał jej krawędzi. Jest smaczny, ale ciastowaty i trochę gliniasty. Nie wiem gdzie może leżeć przyczyna – wcześniej zrobiłem z Twoich przepisów chleb bez zagniatania oraz orkiszowy razowy na drożdżach i oba wyszły świetnie. Tych samych suchych drożdży, co do rosyjskiego, użyłem do chleba z garnka i nie było problemów; nie mam więc pomysłu, co należałoby poprawić (oczywiście robiłem wszystko dokładnie według Twojego przepisu). Może Ty masz? :)
Pozdrawiam
Może to kwestia drożdży, spróbuj z drożdżami innego producenta. Być może też ciasto było jednak zbyt gęste, czasem to kwestia wilgotności mąki. Możesz spróbować dodać więcej wody. I nie zniechęcaj się :) Pozdrawiam
W takim razem następnym razem spróbuję z mniej gęstym ciastem i innymi drożdżami. A o zniechęcaniu się – przy tak pysznych efektach zamieszczonych przez Ciebie receptur – nie ma w ogóle mowy. :) Chleb ze sklepu idzie w odstawkę.
Dziękuję za poradę. :)
Bardzo proszę :)
Witam. Chleb właśnie wsadzony do piekarnika, zobaczymy co z tego będzie, bo to mój „chlebowy” debiut .Dodałam trochę siemienia, dyni i słonecznika, bo uwielbiam chleby z ziarnami, a ten z kminkiem, kakao i kawą musi wyjść pyszny :)
Witam, chlebem jest przepyszny! Pierwszy upieklam wg przepisu, drugi zmodyfikowalam i zamiast buki tartej dalam otręby pszenne, natomiast platki owsiane i kminek zmielilam delikatnie w mlynku do kawy. Do plynu dodalam jeszcze dodatkowo lyzke octu. Wyszedl super!
Pozdrawia!
Bardzo się cieszę! Warto eksperymentować z przepisami i dopasowywać je do swoich upodobań :). Pozdrawiam