
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie. Polecam ten chleb zwłaszcza jako pierwszy chleb na pszennym zakwasie, który nie jest jeszcze zbyt dojrzały. Stąd w przepisie dodatek drożdży. Nie są one jednak mocno wyczuwalne w smaku chleba. Pieczenie w formie pomija etap formowania chleba, który dla osób początkujących w temacie wypieków może być trudny. Chleb jest miękki, sprężysty a jego skórka chrupiąca.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 2 łyżeczki soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży lub 4 g suchych drożdży *
- 150 g zakwasu pszennego
* W przypadku dojrzałego zakwasu pszennego drożdże można w ogóle pominąć.
Przygotowanie
Mąkę połączyć z solą, wodą, drożdżami (niezależnie od tego czy drożdże będą świeże czy suche należy je po prostu połączyć z mąką) i zakwasem. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno kleić się do rąk, ale nie być zupełnie płynne. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka należy dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki i odwrotnie – gdyby była zbyt gęsta należy dodać jeszcze kilka łyżek wody.
ciasto po wyrobieniu
Całość przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej np. otrębami. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Czas wyrastania może być krótszy, ważne aby ciasto urosło na tyle by wypełniło formę niemal po brzegi.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, program „góra + dół”.
Przed samym włożeniem chleba – na dno piekarnika należy wrzucić kilka kostek lodu i od razu włożyć chleb. Piec ok. 35 – 40 min lub do czasu gdy chleb ładnie zbrązowieje a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.
Chlebek mi nie wyrosl :(((uzylam zakwasu na mace razowej zagranicznej gruboziarnistej czy to moze by powodem?po 2 godz wyrastania lekko zwiekszyl objetosc ale nie wypelnial formy…hmm…
Super chlebuś😊
Jeśli chciałabym zrobić chleb mieszany, to w jakich proporcjach dać mąkę pszenną i żytnią?
Czy mogę dodać do ciasta czarnuszkę?
Tak.