
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie. Polecam ten chleb zwłaszcza jako pierwszy chleb na pszennym zakwasie, który nie jest jeszcze zbyt dojrzały. Stąd w przepisie dodatek drożdży. Nie są one jednak mocno wyczuwalne w smaku chleba. Pieczenie w formie pomija etap formowania chleba, który dla osób początkujących w temacie wypieków może być trudny. Chleb jest miękki, sprężysty a jego skórka chrupiąca.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 2 łyżeczki soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży lub 4 g suchych drożdży *
- 150 g zakwasu pszennego
* W przypadku dojrzałego zakwasu pszennego drożdże można w ogóle pominąć.
Przygotowanie
Mąkę połączyć z solą, wodą, drożdżami (niezależnie od tego czy drożdże będą świeże czy suche należy je po prostu połączyć z mąką) i zakwasem. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno kleić się do rąk, ale nie być zupełnie płynne. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka należy dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki i odwrotnie – gdyby była zbyt gęsta należy dodać jeszcze kilka łyżek wody.
ciasto po wyrobieniu
Całość przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej np. otrębami. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Czas wyrastania może być krótszy, ważne aby ciasto urosło na tyle by wypełniło formę niemal po brzegi.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, program „góra + dół”.
Przed samym włożeniem chleba – na dno piekarnika należy wrzucić kilka kostek lodu i od razu włożyć chleb. Piec ok. 35 – 40 min lub do czasu gdy chleb ładnie zbrązowieje a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.
Upiekłam. Pyszny! ☺️
Zakwasu miałam trochę mniej, a mąkę 500; drożdży nie dałam wcale – ale też wyszedł i jest pyszny! Ciasto bardzo się kleiło, więc dodałam kilka solidnych łyżek mąki orkiszowej (akurat miałam). Rósł bardzo wolno (widać za mało zakwasu), jakieś 7 godzin, ale warto było czekać. 😋
To mój pierwszy chleb pszenny na zakwasie, dotąd piekłam tylko „solidne” z dużą ilością mąki razowej, ziaren, otrębów itd. Chciałam lżejszy chlebek dla odmiany. Polecam!
Udaje się nawet z modyfikacjami!
Nikt nie piekł jeszcze tego chleba czy ci bo tylko moje komentarze są:)Zachęcam do pieczenia smaczny chlebuś:)
Własnie dziś upiekłam,naprawde pyszny chlebuś :)
Chlebusie upieczone,spróbowanie,bardzo dobry zwykły chlebuś.Ja akurat wolę chleby ciemne i z ziarnami ale od czasu do czasu można i ten wypróbować.Akurat pieczenie w formie mi się podoba chlebuś się wymiesza widelcem a potem tylko się czeka.Szkoda że wszystkich chlebów jasnych tak się niedawno wykonać.Zakwas dostałam kilkuletni ale powiem że nie widzę różnicy żeby chleb jakoś szybciej rósł,zwłaszcza jeśli grzejniki nie grzeją.Trzymalam chlebki w ciepłym piekarniku ale i tak z 5 godz rosłych jak nie dłużej:/ Następnym razem dodam jasny słód jęczmienny chlebek zapewne szybciej urośnie:)
Mam pytanko, chciałabym upiec ten chlebuś z dodatkiem otrąb,czy wtedy muszę dodać więcej wody,czy powinnam ująć mąki i część zastąpić otrębami?
Możesz i tak, i tak.
Chciałam zapytać jeszcze czy chleby na zakwasie pszennym różnią się bardzo w smaku dyni d chlebów na zakwasie żytnim?
To zależy od przepisu/ilości zakwasu, ale generalnie – tak, różnią się.
Mam pytanie czy zamiast zakwasu przenno-żytnie mogę użyć żytniego?W niektórych przepisach ma pani również zakwas przenny czy też mogę zamienić na żytni czy jednak lepiej pięć na przenny zakwasie?