
Chleb pszenny razowy na drożdżach. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że błyskawicznie się go przygotowuje. Dodatkowo zawartość dużej ilości ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego – wzbogaca jego smak. Jest to kolejny chleb, którego nie trzeba wyrabiać – wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Składniki
- 300 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 100 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 100 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550 lub 650
- 2 łyżeczki soli
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 400 – 500 ml letniej wody
- 80 g słonecznika
- 80 g pestek dyni
- 40 g sezamu
- 80 g siemienia lnianego
Przygotowanie
Jeżeli dodajemy świeże drożdże – należy je najpierw rozpuścić, posypując łyżeczką cukru. Drożdże suche można dodać od razu do mąki.
Mąkę wymieszać razem z solą i ziarnami. Następnie dodać rozpuszczone drożdże oraz większość letniej wody. Całość mieszać łyżką, aż do uzyskania gęstego ciasta (jak na zdjęciu poniżej). Gdyby było zbyt suche – dodać więcej wody.



Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami formy o wymiarach 30 cm x 10 cm. Wierzch chleba wyrównać, posypać dowolnymi ziarnami i naciąć go wzdłuż do połowy głębokości.
Formę przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłym miejscu lub do czasu gdy chleb urośnie niemal do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięty chleb i piec ok. 30 minut, do czasu gdy będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Poproszę proporcje dla keksówki 35x12cm
Podane w przepisie proporcje pomnóż przez 1,4 ( lub jak wolisz dodaj 40%) 🙂
Forma z przepisu 30×10 = 300
Twoja forma 35×12= 420
300 x 1,4 = 420
Wydaje mi się ,że 30 min na pieczenie chleba, to jest stanowczo za mało. U mnie po 30 minutach chleb wyszedł półpłynny. Wyjąłem go z foremki i musiałem ponownie włożyć do tej samej foremki i piec go dodatkowo przez następne 20 minut w troch niższej temperaturze. I tak wyszedł lekki zakalec. Piekarnik jest wysokiej jakości. Inne przepisy wychodzą dobrze, ale czas pieczenia jest w okolicach 1 godziny.
Może przy podawaniu przepisu nastąpiła jakaś pomyłka. Poza tym smak chleba jest wspaniały.
Pozdrowienia z Kołobrzegu.
Ja piekłam go faktycznie jakoś krótko, ale to zależy od piekarnika. Te czasy podane w przepisach są zawsze jednak orientacyjne.
Bardzo dobry! Pięknie wyrósł, nawet ponad formę. Zjedzony przez wszystkich ze smakiem :)
Dodałam 400ml i troszkę się kruszy w środku. Czy jak dodam 500ml będzie się mniej kruszył?
Czy można to zrobić bez ziaren? Chleb jest bardzo dobry, jednak mój synek nie lubi chleba z ziarnami. Będę wdzięczna za podpowiedź
Można pominąć.
Mam takie pytanko czy taki chlebuś można zrobić na zakwasie,i w jakich proporcjach mąkę wtedy i jak postępować z wyrastaniem chlebusia,nie ukrywam że uwielbiamy ten chleb tyle że wolimy zakwasowce:)Może by tak pani wrzuciła taki przepis na zakwasie:)
Chleb jest pyszny
Chleb piekłam po raz 3ci,i za każdym razem pyszny.Mam takie pytanie,czy korzysta pani często z dodawania słodów jęczmiennych jako dodatek do chlebów.Zakupilam jakiś czas temu i zabardzo niewiem jak je wykorzystać.A mam i jasny słód,dwa karmelowe jasny i ciemny i czekoladowy.Moglaby pani albo ktoś mi podsunąć jakieś przepisy.
Korzystam raczej sporadycznie.
Ja czasmi make slodowa jeczmienna uzywam do piecznia. Slod jeczmienny koloruje chleb na troszke ciemniejszy, powoduje ze ladniej rosnie i dodaj ciut aromatu i smaku a skorka die ladniej przypieka. Chleb z dodatkiem slodu jeczmiennego smakuje jak od piekarza z dziecinstwa. Osobiscie dodaje tylko do chlebow na drozdzach alle nie ma przeciwskazan jesli chodzi o chleby na zakwasie. Nie podaje sie wiecej jak 10-30 gramow na kilo ciasta chlebowego. Ja daje 15-20 i jest w sam raz. Polecam zakupione slody zuzyc bo naprawde szkoda wyrzucic a chleb benzine naprawde pyszny. Slody mozzarella przechowywac dlugo chocola po czasie wietrzja (tak samo jak kawa lub herbata). Powodzenia!
:-) widze ze niektore wyrazy sa poprzekrecane :-)
Skorka die ladniej = skorka sie ladniej
A chleb benzine = a chleb bedzie
Slody mozzarella = slody mozna