
Chleb pszenny razowy na zakwasie. Bardzo prosty chleb razowy, tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Chleb wzbogacony jest górskimi płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Taki chleb – jak każdy razowy – najlepiej kroić dopiero następnego dnia po upieczeniu. Polecam!
Składniki
- 350 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500
- 50 g górskich płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 łyżka soli
- 200 g zakwasu pszennego np. z tego przepisu
- ok. 500 g wody
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki wymieszać razem z płatkami owsianymi, słonecznikiem i solą. Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest jedynie orientacyjna, najlepiej na początku wlać ok. 400 g wody i stopniowo dodawać resztę – tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale jednocześnie powinno pozostać dość gęste.



Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy.
Jeśli po mniej więcej 2 godzinach wyrastania chleb nie urośnie nawet odrobinę – można go włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C (piekarnik zaraz po nagrzaniu od razu wyłączyć) i pozostawić go w piekarniku do wyrośnięcia. Metoda ta jest przydatna zwłaszcza zimą, gdy temperatura otoczenia jest raczej niska. Trzeba pamiętać jednak o wyłączeniu piekarnika, po osiągnięciu wymaganej temperatury.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy.
Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb kroić najlepiej następnego dnia po upieczeniu.
Po więcej wskazówek dotyczących pieczenia chleba razowego zapraszam tutaj.
Galeria
Cudowny chleb!!!! Super prosty do zrobienia. Zastąpiłam słonecznik siemieniem i jest jeszcze lepszy. Smakuje jak chlebek kurpiowski. Polecam.
Witam, mam zakwas od dwóch miesięcy, na początku super chleb na nim wyrastał. Przechowuję go w lodówce, przed pieczeniem chleba wyjmuję, ogrzewam do tem. pokojowej wiadomo, czasami dokarmiam, jeśli była długa przerwa od ostatniego pieczenia, a jeśli były to dwa dwa-trzy dni to jedynie ogrzewam. Alk od kilku dni widzę, że chleby mi nie wyrastają, długo to bardzo trwa, a po upieczenie chleby są bardzo zbite, nie ma takiego fajnego dziurkowanego miąższu . Robię chleby żytnie z maki 720 plus chlebowa 750 różne proporcje stosuje. Co jest nie tak, w czym popełniam kuchę, staram się, a by wyrastał w cieple, może z konsystencją ciasta coś nie tak?Choć trzymam się przepisów,no nie wiem, czy to wina zakwasu?Mógł się popsuć?A i wychodzą kwaskowate te chleby, proszę o pomoc.
Czy mąka typ 1850 zamiast 2000 też się nada?
Tak.
Idealnie wg przepisu, wyrastal 5h, w piekarniku oklapl. Po 20 min pieczenia w ponad 200 stopniach wyglada jak kamien wegielny. To juz 3 chleb pod rzad, ktory pojdzie do smieci :( ja juz nie wiem co robie zle. A na poczatku wszystkie byly ladne, wyrosniete i pulchne :(:(
Do tej pory przy wypieku tego chleba korzystałam z mąki pszennej 1850. przez przypadek kupiłam mąkę pszenną graham zamiast pszennej razowej. Czy dodanie mąki graham nie zepsuje mi chleba?
Mąka pszenna typ 1850 to właśnie mąka graham. I też będzie ok.
Polecam, robiłam wg tego przepisu chleb wyszedł rewelacyjny.
Czy można dodać drożdży żeby skrócić czas wyrastania?
Można.
Czy można zamiast zakwasu pszennego zastosować zakwas żytni?
Tak.
Witam. Czy ciasto ma byc lepkie? Czy wyrabiane nie jest konieczne przy wypieku tego chleba? Nie rozumiem kiedy ciasto powinno byc wygniatane, a kiedy nie. Bylabym wdzieczna za odpowiedz :)
Jeden z moich ulubionych chlebow. Czasem kombinuje rodzajami mąk ale zawsze wychodzi pyszny :)