
Chleb pszenny razowy na zakwasie. Bardzo prosty chleb razowy, tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Chleb wzbogacony jest górskimi płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Taki chleb – jak każdy razowy – najlepiej kroić dopiero następnego dnia po upieczeniu. Polecam!
Składniki
- 350 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500
- 50 g górskich płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 łyżka soli
- 200 g zakwasu pszennego np. z tego przepisu
- ok. 500 g wody
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki wymieszać razem z płatkami owsianymi, słonecznikiem i solą. Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest jedynie orientacyjna, najlepiej na początku wlać ok. 400 g wody i stopniowo dodawać resztę – tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale jednocześnie powinno pozostać dość gęste.



Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy.
Jeśli po mniej więcej 2 godzinach wyrastania chleb nie urośnie nawet odrobinę – można go włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C (piekarnik zaraz po nagrzaniu od razu wyłączyć) i pozostawić go w piekarniku do wyrośnięcia. Metoda ta jest przydatna zwłaszcza zimą, gdy temperatura otoczenia jest raczej niska. Trzeba pamiętać jednak o wyłączeniu piekarnika, po osiągnięciu wymaganej temperatury.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy.
Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb kroić najlepiej następnego dnia po upieczeniu.
Po więcej wskazówek dotyczących pieczenia chleba razowego zapraszam tutaj.
Galeria
A czy mozna użyć poprostu zakrawasu żytniego?
Generalnie można, choć smak będzie jednak inny.
A można bez płatków owsianych i słonecznika. Zrobiłam zakwas z mąki pszennej razowej A dzieciaki niekoniecznie lubią dodatki w chlebie.
Można bez.
Witam mam takie pytanie czy mogłaby pani zamieścić przepis na chleb dwukolorowy.Dawno temu jadłam i mi smakował,był zapewne na drożdżach ale niewiem,pieczony w foremce chyba z dodatkiem kakao,ale myślę że z dodatkiem słodu czekoladowego też by wyszedł ciemny.Bardzo ładnie się prezentował na stole.W necie jest wiele przepisów ja jednak wolałabym z pani przepisu upiec:)
Chlebuś upieczony,bardzo dobry.Faktycznie chleb na zakwasie przenny jest troszkę inny niż na żytnim.Dałam 100g płatków zamiast słonecznika,i obnizyłam temp pieczenia,10min piekłam w 240st,potem 180st 30min,i 180st wyjęty z formy i odwócony do góry nogami.Bardzo pięknie chlebuś pachnie po upieczeniu.Kolejny przepis bardzo dobry i napewno do powtórzenia:)
Za przepis dziękuję. Upiekłam. Pyszny chleb. Łatwo zrobić i nie wymaga dużo czasu.
Przepis do zapamiętania. Ciekawa jestem jak długo zostanie miękki i smaczny. Może ktoś wie?
Będę rano przygotowywała ciasto na chleb. mogę użyć rano zakwasu z lodówki? Czy wieczorem muszę dokarmić zakwas i z takiego dopiero rano robić ciasto chlebowe?
Zakwas przed dodaniem do ciasta musi być aktywny. Jeśli chcesz go użyć rano – musisz dokarmić wieczorem.
Zrobiłam z twojego przepisu swój pierwszy zakwas i upiekłam chlebek- ja szczęśliwa, rodzina zadowolona – dziękuję ci bardzo :)
Miło mi :)
Bardzo dobry chlebek! Choć u mnie przepis dostosowany do aktualnie dostępnych w domu produktów. Tj. Zakwas żytni, bo tylko taki wyhodowałam, mąka zgodnie z wytycznymi, chociaż ostatni wypiek był z mąki orkiszowej typ 2000 zamiast pszennej typ 2000 i też jest super. 100 g ziaren słonecznika do środka, bez płatków, lub z braku słonecznika raz były też pestki dyni. Na wierzchu też posypuję ziarenkami. 400 g wody to u mnie idealna ilość. Chleb jest upieczony po tej godzinie w 200 stopniach, nie ma potrzeby dopiekania bez formy. Zostawiam na noc do wyrośnięcia, piekę skoro świt i nie czekam z krojeniem do następnego dnia, kroimy jak tylko trochę przestygnie (jest oczywiście ryzyko, że popęka, ale cóż). Znika bardzo szybko, a kiedy się piecze w domu unosi się przepiękny zapach!
Za dużo soli w tym przepisie,chleb wyszedł mi strasznie słony.Ogólnie fajny przepis😊
Z sola to faktycznie troszke przesada. Ja daje tylko 1 plaska lyzeczke od herbaty. Przepis bardzo prosty i szybki.
Hej wszystkim. Z przepisów na chleby z tej strony korzystam już od kilku miesięcy. Szczególnie lubię chleb pszenny razowy na zakwasie:) Zawsze z tego przepisu wychodził, nawet jeżeli troszeczkę go modyfikowałam. Ja zamiast wody dodaję 500 g serwatki, lekko podgrzanej. Czasami więcej dodam zakwasu i ciut więcej mąki. Wiem, że w mieście jest trudno dostać serwatkę, ale ja też mieszkam w małym miasteczku a serwatkę robię sama. U nas mamy mlekomat. Mleko z niego po kilku dniach kwaśnieje i mam śmietanę i kwaśne mleko, które później delikatnie ogrzewam i gotowe! Mam przepyszny ser i świeży chlebek na serwatce :)