
Chleb pszenny razowy na zakwasie. Bardzo prosty chleb razowy, tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Chleb wzbogacony jest górskimi płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Taki chleb – jak każdy razowy – najlepiej kroić dopiero następnego dnia po upieczeniu. Polecam!
Składniki
- 350 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500
- 50 g górskich płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 łyżka soli
- 200 g zakwasu pszennego np. z tego przepisu
- ok. 500 g wody
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki wymieszać razem z płatkami owsianymi, słonecznikiem i solą. Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest jedynie orientacyjna, najlepiej na początku wlać ok. 400 g wody i stopniowo dodawać resztę – tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale jednocześnie powinno pozostać dość gęste.



Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy.
Jeśli po mniej więcej 2 godzinach wyrastania chleb nie urośnie nawet odrobinę – można go włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C (piekarnik zaraz po nagrzaniu od razu wyłączyć) i pozostawić go w piekarniku do wyrośnięcia. Metoda ta jest przydatna zwłaszcza zimą, gdy temperatura otoczenia jest raczej niska. Trzeba pamiętać jednak o wyłączeniu piekarnika, po osiągnięciu wymaganej temperatury.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy.
Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb kroić najlepiej następnego dnia po upieczeniu.
Po więcej wskazówek dotyczących pieczenia chleba razowego zapraszam tutaj.
Galeria
Mam pytanie. Czy do tego chlebka mogę zużyć mąkę pełnoziarnistą pt. 3 zboża, ale tam nie ma oznaczonych proporcji, jest tylko napisane, w składzie „mąka pszenna, żytnia i orkiszowa”. więc nie wiadomo ile jest tej żytniej. i czy mogę dokarmiając zakwas żytni mąką pszenną uzyskać te 200g zakwasu pszennego?