
Kolejny pszenny chleb na zakwasie. I jak każdy chleb na zakwasie – bardzo dobry. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że raczej łatwo się go zagniata. Nigdy nie miałam z tym chlebem żadnych problemów – w odróżnieniu od innych pszennych. Jako mleka skondensowanego niesłodzonego używam mleka do kawy w kartoniku.
Składniki
Ciasto właściwe:
- 400 g zakwasu pszennego półpłynnego* – z tego przepisu
- 250 g letniej wody
- 85 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 720 g mąki białej pszennej chlebowej
- 2 łyżki soli
*Aby uzyskać półpłynny zakwas należy przy dokarmianiu dodać więcej wody, tak aby uzyskać rzadszą konsystencję.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz soli, dokładnie wymieszać i pozostawić w misce na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić dokładnie ciasto. Powinno być one gładkie, sprężyste i delikatnie lepkie zarazem – jak na zdjęciu poniżej.
ciasto po wyrobieniu
Pozostawić do wyrośnięcia (w misce posmarowanej olejem) na ok. 6 godzin, odgazowując je dwukrotnie (co dwie godziny). Odgazowywanie polega na odpowiednim składaniu chleba (jak na zdjęciu poniżej), tak aby pozbyć się z niego wytwarzających się gazów. Z każdym kolejnym złożeniem ciasto staje się również bardziej sprężyste i mniej klejące.




Po tym czasie ciasto lekko odgazować i podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki i przełożyć do koszy do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej, lub do czasu gdy ciasto wyraźnie urośnie.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C – wraz z blachą do pieczenia.Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem ale niezbyt głęboko.
Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Piec ok. 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut. Czas ten jest oczywiście orientacyjny, wszystko zależy od piekarnika. Chleb jest gotowy gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Galeria
Czy można pominąć mleko? Lub zastąpić je np jogurtem?
Czy miska z ciastem powinna być przykryta?
Tak. Najlepiej ją czymś przykryć. Można też włożyć ją po prostu do zwykłej reklamówki.
witam,czy do tego chleba można użyć zwykłej mąki pszennej typ 480,550 i czy zakwas może być żytni?
pozdrawiam.T.
Mąka może być, ale zakwas żytni to nie jest dobry pomysł, ponieważ przy takiej jego ilości chleb wyjdzie twardy i kwaśny. Nie polecam. Ale jeśli masz zakwas żytni to możesz z niego szybko zrobić zakwas pszenny. Po prostu weź kilka łyżek aktywnego żytniego, przełóż je do nowego słoika i dodaj do niego mąkę pszenną jasną i wodę. Np. typ 480 lub 550. Po kilku/kilkunastu godzinach dodaj jeszcze raz porcję mąki i wody, i po następnych kilku godzinach będziesz miał gotowy pszenny zakwas – idealny do tego przepisu. Tylko dodaj sporo tej mąki, tak by ostatecznie uzyskać pełen słoik (taki dość duży) bo 400 g to sporo zakwasu. Pozdrawiam
Witam, czy do tego chleba można dodać mąki pełnoziarnistej, oczywisćie zmniejszając proporcje mąki zwykłej.Pozdrawiam:M
Nie polecam, zmieni to diametralnie konsystencję ciasta. No i trzeba będzie zwiększyć też ilość dodanej wody. Ale, mając to na uwadze, zawsze można spróbować ;)