
Chleb pszenno-gryczany. Zaskakująco dobry chleb pszenno-gryczany, na drożdżach. Przygotowania należy rozpocząć dzień wcześniej, od przygotowania dwóch zaczynów, ale przyznam, że naprawdę warto. Posmak gryki jest lekko wyczuwalny i wcale nie dominuje smaku całego chleba. Ma bardzo fajną, sprężystą strukturę. Najlepiej upiec go w garnku żeliwnym. Polecam serdecznie.
Składniki
Zaczyn I:
- 250 g mąki gryczanej
- 200 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na 12 godzin, w temperaturze pokojowej.
Zaczyn II:
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 200 g wody
- 10 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na 12 godzin, w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
- oba zaczyny
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie
Oba przygotowane wcześniej zaczyny połączyć z pozostałymi składnikami (drożdże można wcześnie rozpuścić z 1/2 łyżeczki cukru) i wyrobić dość luźne i mocno lepkie ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut, ręcznie ok. 10 minut).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Powinno lekko podrosnąć.


Następnie ciasto wyciągnąć na blat i delikatnie odgazować – tzn. uformować z ciasta placek i złożyć go jak kopertę. Uformować ciasto w kulę (jeśli ciasto będzie się bardzo lepiło i rozlewało – można blat podsypać lekko mąką, by ułatwić sobie formowanie i poprawić elastyczność ciasta).
Następnie ciasto przełożyć do zimnego, wyłożonego papierem do pieczenia garnka żeliwnego (o minimalnej średnicy 24 cm, lub większego), przykryć pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.


Pieczenie
Garnek z pokrywką wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 250 stopni, program „góra + dół”.
Piec przez ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb jeszcze ok. 20 minut, aż stanie się brązowy, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany (dodałam więcej soli i użyłam miodu gryczanego), pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.
Chlebek zapowiada się pysznie. Czym jednak zastąpić garnek żeliwny???
Wyszedł bardzo dobry, zupełnie jak z zdjęć. Celowo nie dałem drugiej porcji drożdży. wyrusł ślicznie
Witam! Chlebek pyszny, tylko dlaczego podczas krojenia kruszy się i rozlatuje. Dziękuję. Pozdrawiam.
Witam! Chlebek pyszny tylko co zrobiłam źle że podczas krojenia kruszy się i rozpada? Dziękuję. Pozdrawiam.
Czy konieczne jest dodanie miodu? Czy z uwagi na alergie mógłby być jakiś zamiennik?
Można pominąć ten miód, albo dodać np. łyżeczkę cukru czy jakiegoś innego „słodzika”, którego możesz używać.