
Chleb piwny. Żytni chleb z dodatkiem ciemnego piwa, melasy i płatków żytnich – na drożdżach. Jest to chleb o lekko wyczuwalnym aromacie ciemnego piwa. Brązowy kolor nadaje mu oczywiście piwo, ale także niewielka ilość melasy z trzciny cukrowej. Chrupiąca skórka pokryta płatkami żytnimi, miękki miąższ – naprawdę dobry chleb!
Składniki
Składniki na bochenek:
- 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550
- 2 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
- 140 g wody
- 250 g ciemnego piwa np. Guinness
Składniki na piwną pastę do posmarowania chleba:
- 150 g ciemnego piwa np. Guinness
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Mąkę żytnią i pszenną wymieszać w misce razem z solą i drożdżami. Dodać melasę, wodę i piwo. Wyrobić gęste lepkie ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać mikserem z hakiem chlebowym przez kilka minut, jednak można również wyrabiać ciasto ręcznie. Zajmie to trochę więcej czasu. Podczas wyrabiania ciasta w misce nie należy podsypywać go mąką. Ciasto ma być bardzo lepkie. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i lśniące – ale wciąż lepkie.
Następnie wyłożyć ciasto na delikatnie wysypaną mąką blat i zagnieść przez chwilę, po czym uformować kulę i przełożyć ją do wysmarowanej olejem miski. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i zagnieść jeszcze raz – uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W tym czasie przygotować piwną pastę do posmarowanie wierzchu chleba. Piwo połączyć z mąką i cukrem – dokładnie wymieszać, tak aby pasta nie miała grudek.
Przygotowaną pastą posmarować wierzch chleba, warstwa pasty będzie dość gruba – ok. 1 cm. Cały chleb obsypać płatkami żytnimi, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy chleb wyraźnie urośnie.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 10 minut – do czasu gdy chleb będzie brązowy, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Źródło przepisu – Paul Hollywood
Mi przy pierwszyp podejsciu cos poszlo bie tak. Lepkosc jest straszna. Wiecej na rekach zostalo niz w pisce. Nie ma opcji na uformowabie kuli i na rozgniecienie rekami. Moze za dlugo lub za krotko wyrabial mi mikser ciasto ?? Ciasto jest tak lepkie ze nie da sie go dotknac. Nie wiem co robic
Chlebek bardzo smaczny ale niestety rozlał się dość mocno na boki i w najszerszym miejscu ma ok. 4 cm wysokości. Bardziej jak pita niż chleb ale smak rekompensuje niezbyt udany wygląd ;)
Może coś zrobiłam źle (np zamiast ,melasy dałam 2 łyżki cukru trzcinowego), może wina mąki. Spróbuję jeszcze kiedyś- z melasą lub miodem.
Czy można zastąpić mleko w proszku, normalnym mlekiem? :)
Ale w tym przepisie nie ma mleka.
Witam!
Upiekłem pierwszy raz w święto Patryka na piwie guinness dublin porter tylko takie było dostępne w butelce. Ogólnie wszystko wyszło jak w przepisie chleb w smaku dobry wyrastał dość dobrze w temperaturze pokojowej. Nie dodałem melasy bo słabo z dostępnością w miejscu zamoeszkania. Polewę chyba zrobiłem za gęstą bo gdy chleb wystygł pojawiło się kilka pęcherzy w miejscu gdzie było jej grubo nie rozlała się równomiernie. Pozdrawiam! Adam
Witam, Czy ten chlebek i inne można piec na kamieniu jak pizze?
Tak, można.
dziekuję :)
Trafilam tu bo szukam przepisu na chleb piwny, bo robie takie paszteciki ktore maja ciasto piwne (maka, maslo, piwo oraz sol) ktore sa pyszne wiec pomyslalam ze chleb takze moze byc piwny, mam zamiar uzyc zwyklego piwa i nie dodawac melasy bo za nia az tak bardzo nie przepadam, chociaz mam ja akurat w domu. Czesto pumpernikle maja melase dla wzmocnienia smaku. Co myslicie o moim pomysle?
Witam,
czym mogę zastąpić melasę i w jakich ilościach?
pozdrawiam :)
Można zastąpić ją miodem, w takich samych ilościach – ale trzeba pamiętać, że chleb nie będzie miał takiego samego koloru.
Witam ponownie, zrobiłam go trzy razy, za ostatnim – wrzuciłam do keksówki :) Też się udał, ale skórka tym razem wyszła jakaś twarda (od 3. dnia, więc to nie problem, bo została jedynie piętka). Spróbuję też zrobić na jasnym pszenicznym, z ciekawości.
Cała rodzina zachwyca się tym piwoszem.
Aha, czy Twoje ciasto też jest tak lepkie i kleiste? Chleb wychodzi, ale chciałam dopytać, bo nie można wziąć go w dłonie (jak kulę).
Tak, to ciasto zdecydowanie jest lepkie, i właśnie takie ma być:) Koniecznie daj znać jak wyszło z tym piwem pszenicznym!
Wypróbowałam ten przepis z piwem pszenicznym zamiast Guinnessa i syropem klonowym zamiast melasy. Chlebek pięknie wyrósł i ma podobny kolor, jak na zdjęciach powyżej. :-)
Witam,
wyszedł super :), ale mam pytania:
1. Czy można piec go w foremce keksowej?
2. Czy można dać więcej piwa, a mniej wody?
3. Czy można zmieniać mąkę, np. na orkiszową itd.
Tak, można piec go w formie keksowej, nie powinno być problemu. Jeśli chodzi o piwo to można spróbować, należy jednak tylko pamiętać aby ogólna ilość płynu pozostała taka sama. Natomiast jeśli chodzi o mąkę – to proponuję zastąpić jedynie mąkę pszenną mąką orkiszową jasną np. typ 630 (nie razową typ 2000). Mąkę żytnią bym pozostawiła bez zmian. Powodzenia :) Daj znać jak zrobiłaś i jak wyszło. Pozdrawiam