
Chleb orzechowy z rodzynkami. Prosty chleb pszenny na drożdżach, ale taki trochę bardziej świąteczny i bogaty w dodatki. Dodałam dużo orzechów włoskich i laskowych, a dla przełamania smaku – rodzynki. Zdążycie go przygotować na święta nawet w ostatniej chwili, ponieważ bardzo szybko wyrasta. Można go upiec w formie do babki :) Życzę wszystkim Wesołych Świąt i bardzo dziękuję, że jesteście z nami. Mam nadzieję, że pieczecie chleby nie tylko od święta :)
Składniki
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki letniej wody
- 600 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 łyżka soli
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g rodzynek
- 400 g letniej wody
Przygotowanie
Z drożdży, cukru i 2 łyżek letniej wody przygotować rozczyn. Wystarczy składniki połączyć i dokładnie wymieszać, do momentu rozpuszczenia drożdży. Jeśli dodajemy suche drożdże można je od razu wsypać do mąki, razem z cukrem, pomijając 2 łyżki letniej wody.
Mąkę wymieszać z solą (i ewentualnie suchymi drożdżami z cukrem – jeśli dodajemy takie drożdże). Dodać orzechy. Można je posiekać, ale ja dodałam w całości. Dodać również rodzynki. Na koniec dodać rozczyn ze świeżych drożdży (jeśli dodajemy świeże drożdże) oraz letnią wodę.
Zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut, ręcznie ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być dość mocno lepkie, ale nie płynne. Nie należy dodawać więcej mąki, ponieważ chleb wyjdzie wtedy suchy i będzie się kruszył.


Ciasto pozostawić w misce wysmarowanej olejem – na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej np. papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Formę owinąć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę i pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto urośnie do brzegów formy.
Ja upiekłam chleb w silikonowej formie do babki o średnicy 22 cm (forma z kominem). Dla pewności wysmarowałam ją olejem i wysypałam otrębami.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec chleb jeszcze przez ok. 40 minut.
Pod koniec pieczenia dobrze jest chleb wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia (jeśli używamy) i dopiec chleb na kratce piekarnikowej, już bez formy – mniej więcej przez 15 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Galeria
Wiam
Czy mogę zamienić mąkę pszenna na białą orkiszowa
Chleb wyszedł rewelacyjnie.Piekłam podwojoną porcje na dwie blaszki keksowki .wszystko podwoiłam.wyszedl bez problemu po posmarowaniu oliwą i obsypaniu płatkami owsianymi.
Dzien dobry , a czy można zostawić chleb do wyrośnięcia w formie „koszyczku” a potem piec na samej blaszce? Jesli tak to jaka różnica w czasie? Dziękuje
Witam, upiekłam dzisiaj ten chlebek.W przepisie nie widzę informacji kiedy wlać to 400g wody ?
Ja to dolałam do ciasta, po dolaniu rozczynu. Nie wlałam całej wody, tylko 1/2, bo ciasto wyszło dość klejące. Dodałam tylko zmiksowane orzechy bez rodzynek. W ogóle ich nie czuć w tym chlebie.
Z uwagi na to, że nie solę makaronów, ryżu, ziemniaków itp, to łyżka soli dla mnie to jest zbyt wiele.
Być może ta sól zabiła smak orzechów ? Wg mnie wyszedł za słony, dałam łyżkę stołową od zupy soli. Piekł się 55 min w sumie na papierze do pieczenia. Upiekł się cudownie, wygląda bajecznie. Niestety jest jedno ale – w smaku cały czas czuć drożdze- dlaczego ?
Może za jakiś czas skuszę się na pieczenie chelba na zakwasie.Z chęcią pochwaliłabym się zdjęciem, ale nie wiem jak się je dodaje. Pozdrawiam serdecznie :)
Witam!
Bardzo fajny, szybki przepis.
Chlebek wyszedł bardzo dobry. Wygląda jak u Pani na zdjęciu:) Jedyny problem był taki że nie chciał wyjść z formy, więc nie mogłam go dopiec bez niej, choć posmarowałam olejem dobrze. Następnym razem będę piekła na papierze. Mam pytanie, czy ciasto na ten chleb a także na inne na drożdżach można przygotować dzień wcześniej wieczorem i wstawić do lodówki na noc? tak jak w przepisie na rogaliki maślane – Tez wyszły PYSZNE!!!
Dziękuje za przepisy, pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Tak można :) Pozdrawiam serdecznie.
Można piec w termoobiegu czy raczej nie?
Nie używam termoobiegu. Ale jeśli już – to trzeba zmniejszyć temperaturę o jakieś 20 stopni C od tej podanej w przepisie.
super!!
Wczoraj wieczorem upieklam ten wspanialy chlebek-dzis rano zostal tylko malutki kawalwk. Mezowi i synkowi sie najwyrazniej spodobal, choc chleb pieklam pierwszy raz w życiu!
Bardzo dziekuje za wspaniale przepisy! Zabieram sie za szukanie kolejnego na dobry początek :)
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
Witam. Właśnie upiekłam ten chlebek w maszynie. Wyszedł pyszny :) Orzechy zastąpiłam słonecznikiem (z braku orzechów w domu:)). Pozdrawiam
Witam, chlebek upieczony i jest pyszny!!! Faktycznie dość szybko można go przyrządzić. Zastanawia mnie tylko po co na początku wypiekania należy go piec w temp 220, aby potem zmniejszyc temp? Mój chleb trochę za bardzo się przypiekł, wydaje mi się, że po 30 min był już dobrze upieczony. Następnym razem chyba upiekę go w mniejszej temperaturze.
Pozdrawiam.
To pewnie kwestia piekarnika, w każdym może to wyglądać trochę inaczej. Ale cieszę się, że ci smakuje :) Pozdrawiam