
Chleb orkiszowy razowy na drożdżach. Bardzo prosty przepis na razowy chleb orkiszowy wykonany w całości z mąki orkiszowej typ 2000. Do chleba można dodać dowolne ziarna. Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). A sam chleb przygotowany z tej mąki jest naprawdę dobry i długo zachowuje świeżość – mimo, że przygotowany na drożdżach. Polecam!
Składniki
Składniki na zaczyn:
- 2 g świeżych drożdży
- 150 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 170 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:
- 15 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki letniej wody
- cały zaczyn
- 450 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 350 g letniej wody
- 1 łyżka soli
- 50 g złotego lub czarnego siemienia lnianego (plus 1 łyżka do posypania chleba)
- 50 g sezamu (plus 1 łyżka do posypania chleba)
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w miseczce, dodając cukier i 2 łyżki letniej wody. Mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dodać cały zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto. Powinno być mocno kleiste i wilgotne. Nie należy dodawać więcej mąki, ciasto takie ma być.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.


Ciasto po wyrośnięciu zagnieść jeszcze raz i przełożyć do formy o wymiarach np. 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Wierzch posypać ziarnami.
Całość przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.


UWAGA!
Chleb bardzo szybko rośnie, trzeba więc odpowiednio wcześnie nastawić piekarnik, ponieważ gdy tylko chleb urośnie do brzegów formy należy go od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika. Najlepiej zrobić to delikatnie, by ciasto nie opadło.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30-40 minut.
Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce piekarnikowej, już bez formy.
Galeria
Nie mogę uwierzyć w to , co czytam w poprzednich komentarzach. Piekę przeróżne chleby, na zakwasie i na drożdżach. Ten jest przepyszny. Piekę dwa co tydzień. Wychodzą takie jak na zdjęciach. Żadnych dziur w środku, pulchny, pyszny chleb. Tak samo smaczny po rozmrożenia. Proszę postępować dokładnie tak jak w przepisie i nie ma siły, musi wyjść. Jeden z prostszych chlebów a przepyszny. Proszę się nie poddawać i wyjdzie
Przepis pierwsza klasa! A nie jestem asem w pieczeniu chleba… Wszystko wg przepisu, tylko 100g siemienia dałam z braku sezamu. I, jak dla mnie, za dużo soli, ale to drobiazg. Szkoda, że nie można dodać zdjęcia:)
Przepis super, chleb wychodzi za każdym razem z każdą mąką, a robiłam z czystej orkiszowej 2000, czystej żytniej 2000 i mieszanki pszennej 2000 i żytniej 2000. I tak samo z ziarnami. Polecam dodać czarnuszki, ale na podane tutaj proporcje proponuję dodać 10g nasion, ponieważ za pierwszym razem jak dodałam całe opakowanie – 20g chleb miał nieprzyjemną gorycz w „drugim” smaku.
Ten przepis jest do d..y, robiłam 2 razy stosując się dokładnie do miar i instrukcji – za każdym razem wyszło mi kleiste coś bez smaku!!
Pyszny chlebek,ładnie wyrośnięty,łatwy w przygotowaniu,tylko w środku niewielka dziura się zrobiła,dodam że dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba.Dziękuje za przepis.Pozdrawiam.
Proszę o informację czy zamiast wody można użyć np. maślanki? I ewentualnie w jakiej ilości.
Upiekłam chleb dokładnie według przepisu – w smaku wyszedł bardzo dobry ale w środku był mocno kleisty i powstała duża dziura.
Nie poddałam się i upiekłam drugi chlebek, znów dokładnie według przepisu jednak tym razem piekłam go zdecydowanie dłużej licząc, że w środku wyjdzie suchy, niestety znów wyszedł kleisty.
Ktoś ma pomysł co jeszcze można spróbować zmienić żeby wyszedł suchy?
Mogę wymienić mąkę orkiszowa 2000 na mąkę pszenną razową 2000?
Jeśli chcę upiec dwa chlebki to ilość zaczynu powinienem podwoić czy zrobić tak jak w przepisie a podwoić tylko ilość mąki i wody do chleba ?