
Chleb orkiszowy na drożdżach. Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo szybko rośnie, więc po przełożeniu go do formy należy szybko nastawić piekarnik – chlebowi wystarczy dosłownie 10-15 minut, by wypełnił formę po brzegi. Przepisem podzielił się z nami jeden z naszych czytelników – Roman, za co bardzo mu dziękujemy :)
Składniki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2-3 łyżki letniej wody
- 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630
- 2 łyżeczki soli
- 380-400 g letniej wody
- ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
Przygotowanie
Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu chleba do formy. Chleb należy włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy.
Świeże drożdże rozkruszyć, dodać miód i 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Zagnieść ciasto. Powinno być bardzo rzadkie. Może nie zupełnie jak woda, ale takie żeby można je było niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w ciepłym miejscu, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać, a następnie przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami. Chleb posypać ziarnami, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Galeria
Witam. Co robię źle? Po upieczeniu chleb jest w środku klejący.
Może użyłaś mąki razowej?
Chlebek jest pyszny. Już nie kupuję chleba. Teraz piekę sama. Dodaję trochę włoskiej dobrej oliwy to powoduje że chlebek się nie kruszy. Polecam!!!😍😍😍
Dzień Dobry. Czy można zmieszać i dodać trochę mąki orkiszowej razowej typ 2000 i ewentualnie w jakich proporcjach to zrobić żeby nie zepsuć? Nie mogę jeść razowego pieczywa ale mam mąkę i chce ją jakoś wykorzystać. Proszę o radę.
Chleb genialny 🙂. Jeszcze nie piekłam tak prostego i równocześnie smacznego chleba. Nie wymaga wiele zachodu, wyrabiania, nawet rąk sobie nie brudzę przy nim. Piekę w teflonowej foremce, posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. 10 minut dłużej niż w przepisie i chlebek jest wypieczony i sam praktycznie wypada z foremki. W środku puszysty i mięciutki, a z zewnątrz chrupiąca skórka 😋😋😋
Czy ten chleb można piec w garze (garnku żeliwnymi)? Jeśli tak, czy zmienia to czas i sposób pieczenia?
Upiekłam wczoraj pierwszy raz. Chlebek jest pyszny… wiadomo na ciepło cudowny… ale jem właśnie na śniadanie dnia następnego i już myślę o upieczeniu kolejnego bochenka. Polecam i dziękuję autorce za super przepis.
Chlebek przepyszny!Prosty i szybki w zrobieniu💚zagości u nas na dłużej 👍❣️Daje tylko mniej soli😉.
Ile dokladnie w gramach uzyc drozdzy instant??
15g, ale jeśli będzie 14g to też będzie ok.
Upiekłem chleb, bardzo dobry wyszedł, aczkolwiek mam wrażenie, że za bardzo pachnie drożdżami.
Stąd moje pytanie: dlaczego taki duży przelicznik suchych drożdży? Większość producentów podaje, że 7g suchych odpowiada 25g świeżych.
W przepisie mamy 30g świeżych co powinno dać odpowiednik 9g suchych.
Z czego to wynika?
Ja zazwyczaj stosuję przelicznik, według którego świeżych drożdży stosuję dwa razy więcej, ale może zależy to od producenta drożdży. Można dać mniej.
25g świeżych drożdży to 8 suchych, także trochę ponad jedna saszetka suchych drożdży
Musisz użyć 10g suchych drożdży do tego przepisu
Cheleb jest przepyszny! A przepis bardzo prosty :) szczerze polecam,
Pyszny 😋 chlebuś ♥
Piękę juz 4raz. Mniami
Dziękuję 😘